Endişe Verici; 15 Günde 144 Doktor Gitti!

Seçimlerin ardından yurtdışına gitmek isteyen doktor sayısında çok yüksek artış yaşandı. Türk Tabipleri Birliği’ne ‘İyi Hal Belgesi’ başvuru sayısı son 15 günde 144 oldu.

Yurtdışına gitmek isteyen doktor sayısında rekor artış

Seçimlerin sona ermesiyle birlikte, yurtdışına gitmek isteyen doktor sayısı arttı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ‘İyi Hal Belgesi’ için kuruma başvuran doktor sayılarını açıkladı. Buna göre, 1-15 Nisan’da 90 kişi, 16-30 Nisan’da 91 kişi, 1-15 Mayıs’ta 94 kişi TTB’ye ‘İyi Hal Belgesi’ için başvuruda bulunurken, 15-30 Mayıs’ta bu sayı 144’e çıktı.
TTB açıklamasında “TTB'ye "İyi Hal Belgesi" başvuru sayısı, son 15 günde ortalamanın çok üstünde bir artış gösterdi. Hekimlerin haklarını ve emeğini görmezden gelen, "Giderlerse gitsinler" ifadesinde somutlaşan politikalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Altı ayda bin 119 kişi ‘İyi Hal Belgesi’ aldı

Öte yandan, İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, ‘İyi Hal Belgesi’ verilen hekim sayısını paylaştı. Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre, 2021 yılında bin 405, 2022’de 2 bin 685 iken, 2023 yılının ilk altı ayında bin 119 kişi ‘İyi Hal Belgesi’ aldı.

İstanbul Tabip Odası’nın verdiği ‘İyi Hal Belgesi’ ise 2021’de 577, 2022’de 990, 31 Mayıs 2023 itibariyle 408 oldu.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, hekimlerin gitmesinin cevabının çok açık olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İş yüklerinin artması, hedef gösterilmesi sonucu şiddet ortamında çalışmaları ve ‘giderlerse gitsinler’ denmesi nedeniyle hekimler gitmek istiyor. ‘Biz artık doktor dövüyoruz’ videolarını birlikte izledik. Doktor dövmek övünç haline geldi.”

Doktorların gitmesinin sonuçlarının vahim olacağını, sağlıkta varolan olumsuz koşulların daha da olumsuz hale getireceğinin altını çizen Erdoğan, önümüzdeki yıllarda da doktor ve kalifiye insan göçünün muhtemelen artacağını söyledi.

Doktorların başka ülkelere göç etmesinin etkisinin yıllar içinde daha iyi görüleceğini anlatan Erdoğan, “Hali hazırda hastalar devlet hastanelerinde randevu bulmakta zorlanıyorlar. İş yükü yüzünden ne hekimi ne de hastayı tatmin eden bir sonuç çıkamıyor. Hekimler son derece zor durumda ve yapmamaları gereken bir sürü işi yapmak zorunda. Sağlık alanında hekime destek olacak bir insan gücü planlaması programıyla, yani kapıdaki güvenlikten hemşireye kadar çok ciddi bir ara insan gücü yetiştirmek gerekiyor. Tabii ki hepsinden önemlisi yönetimlerin sağlık çalışanlarına özen göstermesi önemli” dedi.

Türkiye Haberleri