Çocuklarımıza "tabut" yapmış

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hasarlı ve çürük yapılar yeniden gündeme oturdu. Deprem sonrası birçok okul boşaltılırken halktv.com.tr Muhabiri Seyhan Avşar, 2011 Van depreminde ağır hasar alan Kuzu İnşaat’ın yaptığı okulun çarpıcı hikayesini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın anne ve babası için okul yaptıran Kuzu İnşaat’ın Bitlis’in Ahlat ilçesinde 2000 yılında yaptığı okul 2011’de yaşanan Van depreminde ağır hasar aldı.

Türkiye’nin dört bir yanından başta TOKİ olmak üzere ihaleler olan şirketin yaptığı okula ilişkin alınan raporlarda binanın çürük olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık bin öğrenci için okul yerine “tabut” yapan Kuzu İnşaat ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının soruşturmadan nasıl kurtulduklarını, çocuklarımıza reva görülen okulun hikayesini yazdık…

İlk rapor da okul çürük çıktı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Yunus Ensari İlköğretim Okulu 2000 yılında Kuzu İnşaat tarafından yapıldı. Okulun proje danışmanlığını ise yine büyük ihalelerin tanındık firması Metroplan Müşavirlik üstlendi. Bu okul 2001 - 2002 eğitim ve öğretim yılında kullanılmaya başlandı. 23 Ekim 2011 tarihinde Bitlis’i de etkileyen Van depremi meydana geldi. Okul ağır hasar aldı. Depremin ardından okul idaresi ve Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi ile okulun çeşitli yerlerinden karot örnekleri alındı. Karot sonucu skandalı gözler önüne serdi. İlk raporun ortalama karot değeri 9.70 çıktı. Bu veri okulun çürük olduğunun göstergesiydi. Bunun üzerine okulda eğitim ve öğrenime ara verildi. Öğrenciler başka okula yerleştirildi.

MEB soruşturma izni vermedi

10 yıl önce yapılan bir okulun çürük çıkması üzerine bazı veliler Ahlat Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyusunda bulundu. Sorumluların tespit edilerek cezalandırılmaları istendi. “Görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma açıldı. Savcılık dönemin Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Konut Başkanı Mustafa Murat, dönemim İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeynel Kılıç, yine dönemin okul müdürü Fethullal Bilgeç’in kamu görevlisi olması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendi. Ancak Bakanlık soruşturma izni vermedi. Bakanlığın izin vermemesi üzerine Savcılık kamu görevlisi olmayan şüphelileri de dahil ederek dosyayı kapattı. Dosya 2012’de işlemden kaldırıldı.

Okulu yıkmak yerine yeni rapor aldılar: O raporda da okul çürük çıktı

Birilerinin birilerini kollaması nedeniyle soruşturma dosyası kapatılırken okulun yıkılıp yenisinin yapılması gerekiyordu. Ancak okulun projesini yapan Metroplan firması okulu yıkmak yerine yeni bir karot incelemesi yapılmasını uygun gördü. Okulun bodrum, zemin ve 1. Katlarından alınan numunelerde karot incelemesi sonucu 10.84, ikinci ve üçüncü kat karot örnekleri ise 13,23 çıktı. Bu değerlerde okulun çürük olduğunu güçlendirilmeyle ayakta kalamayacağını ortaya koydu. Ancak firma binanın güçlendirme ile ayakta kalabileceğine kanaat getirdi ve okula güçlendirilme yapıldı. Öğrenciler yeniden bu okula yerleştirildi. Kahramanmaraş depreminin Bitlis’te de hissedilmesinin ardından öğrencilerde ve veliler yeniden tedirgin olmaya başladı. Okulun derhal kapatılmasını ve çocuklarının ölüme terk edilmemesini isteyen birçok veli Ahlat Kaymakamlığına başvurdu. Kahramanmaraş depremi gibi büyük bir felaketin ardından bu dosyanın yine kapatılıp kapatılmayacağı ise merak konusu.

Sessiz kalmayı tercih ettiler

Konuya ilişkin Kuzu İnşaat’ı ve Metroplan Danışmanlık firmasını aradık. Ancak tarafımıza herhangi bir dönüş yapılmadı. Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışan bir kaynağımız ise halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “O bina yapılırken de sağlam değildi. Kuzu İnşaat yaptığı için herkes okulun çürük olduğunu konuşmaya korkuyor. Ben çocuklarımız ölsün istemiyorum. Lütfen yetkililer müdahale etsin” diye konuştu.

Okul yaptırıp Emine Erdoğan ismini verdi

Kuzu Grubu, kamuoyunun yakından tanıdığı bir firma. 2003 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Siirt’ten milletvekili adayı olmasına destek veren Kuzu’nun Siirtli sahibi Güven Kuzu, son 12 yılda devletten önemli ihaleler aldı. 2013’te İSKİ’den 37 milyon liralık Silivri Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı ihalesini de alan Kuzu daha önce yine İSKİ’den Düzce İleri Biyolojik Arıtma Tesisi İnşaatı, İstanbul Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri İnşaatı, İstanbul Genelindeki Atıksu Arıtma Tesislerinin İşletilmesi İşi ihalelerini almıştı. Bu sürede İstanbul’da pek çok toplu konut inşaatı işi alan Kuzu, 2013’te de Siirt’te yaptırdığı iki okula Erdoğan’ın Siirtli eşi Emine Erdoğan’ın annesi ve babasının ismini vererek ‘jest’ yapmıştı.

YANITSIZ KALAN SORULAR:

- Okulun ihalesi Kuzu İnşaat’a nasıl verildi?
- Türkiye’nin dört bir yanında projeleri olan Kuzu İnşaat’ın yaptığı okulun 10 yıl içinde çürük çıkması normal midir?
- Okul hangi malzemelerle yapılmıştır? Yapım sürecinde denetimler yapılmış mıdır?
- Karot raporlarına rağmen okul neden yıkılıp yenisi yapılmamıştır?
- Kamu görevlileri hakkında soruşturma izni neden verilmedi?
- Kamu görevlisi olmayan şüpheliler neden tespit edilmeden dosya işlemden kaldırıldı?
- Binayı yapanlar, yapılırken kullanılan malzemelere ve okulun çürük olmasın göz yumanlar, soruşturma izni vermeyenler, ve dosyayı kapatan Başsavcılık çocukların başına bir şey gelmesi halinde sorumlu değil midir?

Türkiye Haberleri