Tobacco Control dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2014 yılından bu yana ülkedeki gençler arasında en yaygın nikotin tüketim şekli olan elektronik sigara, 2019 yılı itibarıyla tüm tütün tüketimlerinin toplamını geride bıraktı.
1607 GENÇ İLE YAPILAN ÇALIŞMA BAZ ALINDI
Bilim insanları, kandaki toksik metal seviyeleri ile elektronik sigara kullanım sıklığı ve e-sigara aromasının ilişkili olup olmadığını incelemek amacıyla Aralık 2018-Kasım 2019 arasında 13-17 yaşları arasındaki 1607 genç ile yapılan çalışmayı baz aldı.
ELEKTRONİK SİGARA TEST EDİLDİ
Yapılan analizde, elektronik sigara kullanan 200 gençten alınan idrar örnekleri kadmiyum, kurşun ve uranyum için test edildi.
Kullanım sıklığı "nadiren" (1-5 gün), "aralıklı" (6-19 gün) ve "sık kullanım" (20 günden fazla) olarak kategorize edilirken, gençlerin 65'i nadiren, 45'i aralıklı, 81'i ise sık kullanım bildirdi, 9'u ise kullanım sıklığını belirtmedi.
Elektronik sigara aromaları "mentol-nane", "meyve", "tatlı" ve "tütün, karanfil, baharat, alkollü veya alkolsüz içecek aromalar içeren diğerleri" olarak sınıflandırılırken, gençlerin yüzde 33'ü mentol, yüzde 50'si meyve, yüzde 15'i tatlı ve yüzde 2'si diğer aromaları tercih ettiğini belirtti.
KURŞUN SEVİYESİ YÜZDE 40
Test edilen idrar örneklerinde, nadiren kullanım bildiren gençlere göre aralıklı kullanım bildirenlerde kurşun seviyesinin yüzde 40, sık kullanım bildirenlerde ise yüzde 30 daha yüksek olduğu tespit edildi.
İdrardaki uranyum seviyelerinin ise sık kullanımda olan gençlerde nadiren kullananlara göre iki kat daha yüksek olduğu belirlenirken, kullanım sıklığı veya aroma çeşidiyle idrardaki kadmiyum seviyesi arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
TATLI AROMA SEVENLERİN TESTİNDE URANYUM YÜKSEK ÇIKTI
Tatlı aromaları tercih edenlerin idrarında uranyum seviyelerinin mentol/nane aromasını tercih edenlere göre yüzde 90 daha yüksek olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, çalışmalarının gözlemsel bir araştırma olduğunu vurgulayarak, toksik metal seviyeleri ile elektronik sigara kullanım sıklığı ve aromaları arasında kesin bir ilişki kurulamayacağını kaydetti.
Ancak, bu metallerin insan sağlığına zararlı olduğunu belirten araştırmacılar, "Ergenlikte elektronik sigara kullanımı metallere maruz kalma olasılığını artırabilir, bu da beyin ve organ gelişimini olumsuz etkileyebilir." dedi.
Daha önceki araştırmaların, elektronik sigara aerosolleri ve sıvılarında tespit edilen kurşun ve uranyum gibi metallerin gelişim döneminde maruz kalmanın gençlerde bilişsel bozukluk, davranış bozukluğu, solunum komplikasyonları, kanser ve kalp-damar hastalıkları ile bağlantılı olduğunu gösterdiğine işaret eden bilim insanları, çalışma sonuçlarının daha ileri araştırmalarla desteklenmesi, e-sigara ürünlerinin düzenlenmesi ve özellikle gençlerin e-sigara kullanımının olası zararlarına yönelik halk sağlığı çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.