Eğirdir Gölü için kritik adım: Bilim insanları alarmda!

Eğirdir Gölü'nün su kalitesini izlemek ve korumak için 5 yıllık bilimsel proje yürütülüyor. Sucul bitkilerin göle zarar vermediği, aksine ekosisteme katkı sağladığı bilimsel verilerle ortaya kondu.

Isparta’da kuraklık nedeniyle su seviyesi hızla düşen ve biyolojik kirlilik oluşan Eğirdir Gölü'nü korumak amacıyla bilimsel çalışmalar yürütülüyor.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) öncülüğünde başlatılan “Eğirdir Gölü'nün Limnolojik Olarak İzlenmesi Projesi”, 2023 yılından bu yana devam ediyor.

Beş yıl sürecek proje kapsamında Eğirdir ve Kovada göllerinde su kalitesi (su rejimi, ağır metal, pestisit), balık çeşitliliği, plankton ve diatom gibi mikroskobik canlılar, bentik organizmalar ve sucul bitki yapıları mevsimsel olarak analiz ediliyor.

Elde edilen veriler, su kalitesiyle ilişkilendirilerek göllerin genel durumu değerlendiriliyor.

Proje sorumlusu su ürünleri yüksek mühendisi Cafer Bulut, projede 9 üniversite ve 5 kamu kurumundan toplam 33 araştırmacının görev aldığını belirtti.

Bulut, fiziksel ve kimyasal analizlerle indikatör organizmaların birlikte kullanıldığını, böylece göl ekosistemine dair daha güvenilir sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Projede yer alan su ürünleri yüksek mühendisi İbrahim Özdal ise Eğirdir ve Kovada göllerinde sucul bitki örneklemeleri yaptıklarını anlattı.

Özdal, sucul bitkilerin, barınma ve beslenme alanı oluşturarak sucul ekosisteme katkı sağladığını vurgulayarak, "Makrofitlerin yayılımı kamuoyunda yanlış algılara neden oldu ancak bilimsel veriler, bu bitkilerin göllere zarar vermediğini gösteriyor" dedi.

Projeyle, sucul canlıların ve su kalitesindeki değişimlerin nedenlerinin belirlenerek, göl ekosistemini korumaya yönelik bilimsel altyapı oluşturulması hedefleniyor.

Türkiye Haberleri