Yandaş Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas, İstanbul seçimlerine ilişkin dünkü yazısında Anadolu Ajansı'nın 23.20'de dondurduğu tabloya dayanak yazınca günün konusu olmuştu. Twitterda herkesin konuştuğu yazısında Barlas, İstanbul seçiminin galibinin Binali Yıldırım olduğunu satırlara dökmüştü.
Barlas bugünkü yazısında ise "Binali Yıldırım’ın belediye başkan adaylığı İstanbul için bir şanstı" diyerek "Ekrem İmamoğlu Belediye Başkanı'dır. Kendisini kutlamak demokratik görevimizdir dedi.
İşte Mehmet Barlas'ın "Binali Yıldırım’ın belediye başkan adaylığı İstanbul için bir şanstı" başlıklı o yazısı:
Dün yapılan yerel yönetim seçimlerinin ortaya koyduğu gerçekler, bundan sonraki siyasi yaşamı etkileyecektir.
Bu seçimler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın siyasi ağırlığını bir kez daha kanıtlamıştır. Özellikle seçim kampanyasının son gününde İstanbul'un değişik semtlerinde yaptığı mitinglerin nedeni iyice anlaşılmıştır. Cumhurbaşkanı bu şekilde küskün konumundaki AK Partililerin sandığa gitmelerini sağlamıştır. İstanbul'da Binali Yıldırım'ın Belediye Başkanı seçilmesi, belli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabaları ile gerçek olmuştur.
Erdoğan'ın bilinci
Bu açıdan bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimleri bir genel seçim havasına çevirerek özellikle Güneydoğu'daki HDP oylarının yönünü değiştirmiştir. Şırnak'ın AK Parti tarafından kazanılması bile başlı başına bir olaydır. Ama bu arada Ankara'nın Milliyetçi Cephe adayı Mansur Yavaş'a kaybedilmesi, Cumhur İttifakı açısından oldukça ağır bir hasardır.
İYİ Parti yok
Bu arada yerel seçimlerin en büyük yenileni İYİ Parti'dir. Önümüzdeki seçimsiz 4.5 yılda İyi Parti'nin sonuna kadar dayanması kolay olmayacaktır.
Yerel seçimlerin CHP yönetimine nasıl yansıyacağı ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'yi ne tür bir durgunluk içine soktuğu herhalde yine tartışılacaktır.
Bu ilk gözlemlerin ötesinde bu seçimler de Türk demokrasisi için yeni bir ışık olmuştur.
Millet ne derse...
Bu seçimde oylarını kullanan farklı partilerden adayların medyaya yansıyan iki farklı yorumu, hepimizin seçimlerden beklentisini de yansıtıyor. Bu iki yorum benim de seçime bakış açımı yansıtıyordu...
"-Seçmenin iradesi en büyük iradedir. Onun dışında konuşulan her şey boştur."
"-Millet ne derse o olur"
Hem barış içinde yaşadığımız günlerin, hem de bu coğrafyada demokrasiyi yaşatmamızın değerini bilmeliyiz.
Balkan yenilgisi
İstanbul'un 20'nci yüzyıl başında Belediye Başkanı yani "Şehremini" olan Cemil Topuzlu'nun anılarını okursanız, bir İstanbul belediye başkanının en büyük uğraşının Balkan Savaşı yenilgisi ertesinde İstanbul'a sığınan Balkan Türkleri için Yeni Cami'nin yatakhaneye çevrilmesi olduğunu görürsünüz.
İlk yerel seçim
Ya da ilk kez kadınların da oy kullandığı ve yerel yönetimlerin ilk kez seçimle belirlendiği 1930'a dönerseniz, "Ben Serbest Cumhuriyet Fırkası'na oy vereceğim" diyen seçmenin sandık başından kovulduğunu da görürsünüz. Zaten bu seçimden sonra Serbest Fırka kendisini kapatmaya karar verir.
"İşte Paşam İstanbul"
1950'de hem İstanbul Valisi hem de Belediye Başkanı olan Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay'ın, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye Taksim'deki CHP mitinginin kalabalığını göstererek "İşte Paşam İstanbul" dediğini ve o seçimde CHP'nin ne tür bir yenilgiye uğradığını hatırlamıyor musunuz?
Seçimsiz yıllar
Evet... 31 Mart seçimlerinde sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın tabii ki kabulümüzdür. Millet konuşunca herkes dinleyici olur. Şimdi önümüzde 4.5 yıllık seçimsiz bir dönem var. Seçilenler görevlerine başlarken Türkiye de kaldığı yerden ilerlemesine devam edecektir. Gerçek durum budur...