Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, gurbetçilerin son yıllarda pandemi ve depremler gibi nedenlerle memleketleri yerine tatil bölgelerini tercih ettiğini ve bu durumun bölgedeki altın satışlarına olumsuz yansıdığını açıkladı. Başman, "Bu yıl gurbetçileri altın alışverişinde göremedik. Genellikle turistik bölgelerde tatil yaptılar" şeklinde konuştu.
Başman, pandemi ve Kahramanmaraş merkezli büyük depremler dışında, Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen gurbetçilerin tatil bölgelerine yönelmesinin, Çukurovalı çiftçilerin de yeterince gelir elde edememesi nedeniyle altın yatırımlarının azaldığını belirtti. Adana'da 4 kuşaktır kuyumculuk yapan altın imalat ve toptancısı Bülent Dalyan ise, bu sezon gurbetçilerin altın alışverişinde neredeyse hiç yer almadığını ifade etti. Dalyan, mesleğe başladığı yıllarla son dönemi kıyaslayarak bu durumun etkilerini vurguladı.
Başkan Oğuz Başman, vatandaşların artık çeyrek, yarım ve tam gibi geleneksel altın yerine, Adana burması gibi daha az işçilik gerektiren ve satıldığında değer kaybı yaşamayan ürünlere yöneldiğini söyledi. Yaz mevsiminin kuyumcu esnafının en yoğun dönemi olduğunu belirten Başman, son birkaç yıldır pandemi ve depremler nedeniyle piyasanın verimsiz geçtiğini, gurbetçilerin tatil bölgelerini tercih etmeleri nedeniyle altın alışverişinde pek görünmediklerini belirtti. Ayrıca, tarıma dayalı gelir sağlayan çiftçilerin de yeterli gelir elde edememesi nedeniyle satışların azaldığını ekledi.
Bülent Dalyan, düğün sezonu olmasına rağmen takı satışında hareketlilik yaşanmadığını belirtti. Normalde düğün sezonları ve yaz aylarında altın satışlarında hareketlilik olduğunu, ancak bu yıl çiftçiler ve gurbetçilerin eksikliği nedeniyle takı satışlarının azaldığını ifade etti. Dalyan, "Normalde düğün zamanları yani mayıstan sonraki aylar altın satışlarında hareketli dönemimiz olurdu. Bu aylarda gurbetçiler gelirdi, düğün, sünnet organizasyonları olur, çiftçilerimiz hasat sonrası yatırımını değerlendirmek için altın alırdı. Bu sene hem çiftçimizin bir tadı yok hem de gurbetçimiz yok denecek kadar az. Belki gelip tatile gidiyorlardır. Biz burada göremedik. Dolayısıyla kışın yaptığımız işin haricinde bu ayların ayrıca bir faydasını bu sene göremedik. Takı işinde iki senelik yaz sezonuna göre, yarıya yakın satışlarımızda eksiklik var. Hem Avrupa'da ekonominin iyiye gitmediği hem burada çiftçilerimizin tarım işlerinin iyi gitmediği herkesin dilinde. Biz de tabii her esnafta olduğu gibi bunun karşılığını görüyoruz" dedi.
YARIM KİLO ALTININ YERİNİ ALYANS ALDI
Bülent Dalyan, Çukurova’da 20 yıl önce düğün takılarının en az yarım kilo olduğunu ve şimdi bunun yerini bir çift alyansa bıraktığını söyledi. Önceden düğün takıları arasında yarım kilo altın alınmasının gelenek olduğunu belirten Dalyan, "Eskiden düğün takısı konusunda bir nevi yarış vardı. Bundan 20 sene önce yarım kilo altın alınırdı. Çünkü geline ve ailesine karşı bundan azı uygun görülmezdi. Tabii daha üstünde alanlar da vardı. 10 tane 50 gramlık bilezik, 5 tane 50 gramlık bilezik ya da çift dediğimiz 3 çift 50 gramlık bilezik alınırdı. Bu da diğer takıların haricinde 250-500 gram arası altın yapardı. Bu gelenek aynı zamanda yeni evlenen çifte yardım olarak görülürdü. Onlar da bu altınla borçlarını öder, araba ya da eve yatırım yaparlardı. Şimdi o dönem bitti. Bir çift alyansla düğün sürecini geçirme gayretindeler. Alyansın yanına belki bir küpe ya da bileklik gibi çok küçük takılar ekleniyor. O, 2 metrelik zincirler, 10 çift burmalar hayal oldu. Doğu'da hala devam ettirilen adetler var tabii ama bizim bölgemizde çok azaldı. Artık herkes yatırımlık altına yöneldi. Yatırım dışında sattığımız düğün takıları geçen sene bu aylara oranla yüzde 30 azalırken, 5 yıllık bir periyottan bahsedersek yüzde 50'lik bir kayıp var. Artık ailelerin altın gramını beğenmeyip yaptığı tartışmalara dahi şahit olmuyoruz" şeklinde konuştu.