DSÖ uyardı: Her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin tahmin edilenden kötü düzeyde olduğunu söyleyerek, "Her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor" açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğine dair uyarı yaptı. Kirlenmeye yol açan azot dioksit gibi maddelerin güvenli limit seviyesini düşüren DSÖ, hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybettiğini söyledi.

DSÖ, hava kirliliğinin insan sağlığı açısından yol açtığı zararları sigara ve sağlıksız beslenme ile eşdeğer görüyor.

Kasım ayında Glasgow'da yapılacak olan İklim Konferansı (COP26) öncesi örgüt, 194 üye ülkeye, iklim değişikliğine karşı harekete geçmeleri ve karbon salımını azaltmaları yönünde çağrı yaptı ve yayımladığı yeni kılavuzda, PM2.5 adıyla bilinen partiküllerin güvenli limiti yarı yarıya düşürdü.

'Ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir'

BBC Türkçe'nin haberine göre, DSÖ, mevcut hava kirliliği seviyesinin yeni kılavuzda önerilen seviyeye düşürülmesi halinde PM2.5 kaynaklı ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir olduğunu ifade etti.

Öte yandan kılavuzda vurgulanan diğer kirleticiler arasında ozon, azot dioksit, kükürt dioksit ve karbonmonoksit de bulunuyor. Hava kirliliği kalp hastalıklarına ve inmeye yol açabiliyor. Çocuklarda ise akciğer gelişimini engelleyebiliyor ve astımı tetikleyebiliyor.

DSÖ, hava kalitesinin artırılması ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı mücadelenin karşılıklı olarak birbirini destekleyen etkileri olduğunu belirtiyor.

Türkiye Haberleri