Hükümetten gelen TL kullanın çağrılarına ve yapılan düzenlemelere rağmen yurttaş döviz almaya devam ediyor. Doların TL karşısında 7.23 ile zirve yaptığı ağustos ayında 80 milyar dolar seviyesinde olan yurtiçinde yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki toplam döviz mevduatı, 2 Kasım ile biten haftada 86 milyar doları aştı. Bir haftadaki artış 844.8 milyon dolar oldu.
Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre, altın gibi kıymetli maden mevduatları da eklendiğinde bu rakam 92 milyar 573 milyon dolara ulaştı. Dolar/TL kurunun zirve yaptığı dönemde elindeki dövizi bozdurmaya ya da el konulabileceği endişesiyle bankadan çekmeye yönelen vatandaş, kurun düştüğü dönemde tekrar döviz almaya ve bankada döviz mevduatlarını artırmaya yöneldi.
Kurumlarda azaldı
TL mevduatta 1 yıllık faiz oranının yüzde 25 seviyesine kadar çıkmasına rağmen enflasyonun ekimde bu oranın üzerine çıkarak yüzde 25.24’e yükselmiş olması ve TL’deki değer kazancının geçici olduğu yönündeki beklentiler, vatandaşın dövizi tercih etmesinde etkili oluyor. Tüzelkişilerin döviz mevduatları toplamı 2 Kasım ile biten haftada 1 milyar dolar azalışla 64.8 milyar dolara geriledi. Öte yandan, TL’ye geçiş çağrılarının arttığı ve kurun zirve yaptığı ağustos dönemindeki 65 milyar dolarlık seviyeye göre ciddi bir değişim olmadı.
Vergi inmişti
TL’deki büyük değer kaybını durdurmak için hükümet, 31 Ağustos tarihli kararnameyle TL mevduat hesabındaki faizden alınan vergi oranını düşürmüş, döviz mevduatının faizinden alınan vergi oranını artırmıştı. 3 ay süreyle geçerli olacağı açıklanan düzenlemede TL mevduatta stopaj oranı 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 15’ten yüzde 5’e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12’den yüzde 3’e, 1 yıldan uzun vadelerde yüzde 10’dan yüzde 0’a çekilmişti. Döviz mevduatta ise stopaj oranı vadesiz ya da 6 aya kadar vadelilerde yüzde 18’den yüzde 20’ye, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 15’ten yüzde 16’ya çıkmıştı.