Türkiye'nin büyük bir bölümüne hakim olan Akdeniz iklimi, aynı zamanda birçok ilaç ve kozmetik ürününde ham madde olarak kullanılan kapari gibi bitkilerin de yetişmesine olanak tanıyor.
Faydaları saymakla bitmeyen kapari bitkisi, en çok karaciğerin yağlanmasını engellemesi, kalsiyum ve magnezyum deposu olması gibi özellikleriyle tanınıyor. Ayrıca bu bitkiye yönelik yapılan araştırmalar, kemik ve diş sağlığı için de olumlu etkilerin olduğunu gösteriyor.
Köye kapari toplayıp üretimine giriş yaptıklarını belirten Gök, "Kapari, tohumcuk şeklinde yetişen dikenli bir tohumdur. Türkiye’de Akdeniz iklimi gösteren her yerde doğal olarak yetişmektedir. Turşu, pizza üstü, reçel ve marmelat üretiminde doğal olarak kullanılmaktadır. Balık ve et yemeklerinin yanında da garnitür olarak tüketilmektedir. Kaparinin faydalarına girecek olursak, kalsiyum ve magnezyum deposu olan kapari kemik ve diş gelişimini sağlamaktadır. Aynı zamanda B12, K, E, ve A vitaminlerini de içermektedir. Karaciğerin yağlanmasını engellemekte ve lif oranı yüksek olduğundan dolayı sindirimi de kolaylaştırmaktadır" dedi.
Kapariye girişmelerindeki amacı aktaran Gök, "Öncelikle bu bitkinin tanıtımını yapmak. Doğal olarak yetişen yerlerin kalkındırılmasını sağlamak ve gelir getirici bir ürün olduğundan dolayı üretimini genişletmek. İlk defa üretimine giriş yaptığımız için herhangi bir satış yeriyle anlaşmadık. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Satış noktaları olarak ta Beşiri Kadın Girişiminden bize ulaşabilirler. Aynı zamanda Instagram sayfamızdan da bize ulaşabilirler” diye konuştu.
10-15 yıldır kimse ilgilenmediğinden dolayı kaybolduğunu aktaran Özcan, "Beşiri Kaymakamlığı Kadın Girişimcilerinden bize bir ses geldi. Bize dediler kapari toplayın. Bize de bir ek gelir oldu. Bizde sevindik, toplamaya başladık. Millete de söyledik, topluyorlar. Güneşin altında toplanıyor, çok zordur, yılanlar var, dikenlidir. Zahmeti çoktur. Toplanması çok meşakkatlidir. Tomurcuğun açılmadan toplanması lazım. Dikensiz, yapraksız ve çok temiz olması lazım” şeklinde konuştu.