Diyalize Giren Hastalar Neden Öldü?

Burdur Devlet Hastanesi’nde diyalize girdikten sonra durumu ağırlaşan hastalardan üçü hayatını kaybetti. Antalya ve Afyonkarahisar'da 2'si entübe durumda 18 hastanın tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Peki diyaliz faciasının nedeni ne? Diyaliz insanları öldürür mü? CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Halk TV'de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programında yanıtladı.

Burdur Devlet Hastanesi'nde, 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlandı. Diyalizin ardından evlerinde giden hastalarda mide bulantısı, bilinç bulanıklığı yaşadıkları gerekçesiyle acillere başvurdu. Hastalardan 23'ü Antalya'da, 6'sı Afyonkarahisar'da, 3'ü Isparta'da ve biri Denizli'de tedaviye alındı.

Antalya Şehir Hastanesi'ne sevk edilerek, yoğun bakımda entübe edilen yabancı uyruklu 67 yaşındaki Amina Abas Jama'nın da yaşamını yitirmesiyle birlikte ölü sayısı 3'e çıktı. Entübe edilen hasta sayısı 2, tedavisi devam eden hasta sayısı ise 18 oldu.

Burdur Valiliği'nden yapılan açıklamada "Bugün itibari ile Afyonkarahisar iline sevk edilen hastalardan 5’i ve Antalya Şehir Hastanesi’nde takip edilen hastalardan 7’si taburcu edilmiştir, diğer hastalarımızın durumları iyiye gitmektedir" denildi.

DİYALİZ ÖLÜMLERİNİN NEDENİ NE?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Halk TV'de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah Programı'nda diyaliz faciasında cevabı aranan soruları yanıtladı.

Pala, iddialara göre diyalizin yapıldığı saf su tankına kimyasal bir maddenin karıştığı iddiası üzerinde durulduğunu belirtti.

Pala, şunları anlattı:

"Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde bizi şaşırtan bir yanıt oldu. Başhekim yoktu yardımcıları ise hasta yakınlarıyla görüşmemizi engellediler. Burdur'a gittik validen sağlık il müdüründen randevu aldık ama randevu gerçekleşmedi. Bir açıklama yapmadılar.

Hasta yakınları, sağlık çalışanlarıyla süreci değerlendirme olanağımız oldu. İddialar düzeyinde olsa bile bize ulaşan iddialar diyalizin yapıldığı saf su tankına bir kimyasal maddenin karıştığı biçimindedir. Burdur'da su sisteminde sorun var mı diye bir tartışma olmasın diye belediye başkanımız çok yerinde yaklaşımla şebeke suyunun temiz olduğunu ortaya koydu.

"SAF SU TANKINA KİMYASAL MADDE KARIŞTIĞI İDDİASI VAR"

Elimizdeki bulgular şunu gösteriyor. Maalesef ki hastanede cuma günü bakım olduğu anlaşılıyor ve saf su tankına etilen glikol diye maddenin karıştığı iddiası var. Bu madde sadece hastanelerde soğutma su tanklarında kullanılan madde. Bu madde diyaliz suyuna şebeke suyuna karışma ihtimalinin olmaması gerekiyor. Dünyada hiçbir böyle vakayla karşılaşmış değiliz. 5 ay önce açılan yeni hastane.

Antifiriz diye bilinen maddenin damar yoluyla bu insanlara verilmiş olma ihtimali bundan sonraki sağlıklarını da olumsuz etkileyebilir."

Hastanede arıtma sisteminde bir tasarım hatası olma ihtimalinin araştırılması gerektiğini düşünüyoruz."

İlgili Haberler

Burdur'da Diyaliz Skandalı: 3 Kişi Hayatını Kaybetti!

Türkiye Haberleri