Dikkat çeken sıcaklık uyarısı: Ağustosun son haftası bir ay gibi uzun sürebilir

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, hafta sonu beklenen hava durumunu kaleme aldı. İstanbul'da bunaltan sıcakların birkaç gün daha süreceğine dikkat çeken Öztel, "Ağustos'un bu son haftası kimine göre bir ay gibi uzun gelebilir" ifadelerini kullandı. Meteoroloji de bugün 21 il için sıcaklık uyarısı yaptı.

Hafta başından bugüne yaşadığımız Çanakkale orman yangınları şimdilik kontrol altına alınmış görünüyor. Yangın başlamadan önce hava koşulları ülkenin kuzeybatısında (Marmara ve Kuzey Ege’de) kuvvetli rüzgarlı ve güneşliydi. Sıcaklık da 35°C’yi yine aşmıştı.

Aslında bir süre serinledikten sonra yeniden üzerimize gelen Basra kökenli sıcak hava bu kez daha çok Ege, Marmara ve İç Anadolu’nun batısını etkiledi. Son 72 saat içinde sıcaklıklar yeniden 40°C’ye dayanırken bunaltıcılık arttı. Geçtiğimiz hafta ise güneydoğu ve İç ile Doğu Anadolu sıcak hava dalgasının pençesindeydi. Bu hafta çok önemli bir değişiklik olmadı, Anadolu yine gölgede 38-39°C sıcaklıkta güneşli günler geçiriyor.

Hava sıcaklıkları bu hafta sonu yine yüksek seyredecek, pazar günü Muğla-İzmir çevresinde biraz yağabilir. Yağmur az da olsa topraklara iyi gelecek, kırsalda durum yine çıtır çıtır. Yakınından geçtiğimiz veya uğradığımız yeşil alanları böylesi rüzgarlı, kuru ve aşırı sıcak günlerde özenle korumak zorundayız.

İstanbul’da sıcak havalar ve malum bunaltıcılık sürüyor. Gece bastıran o nemli hava hissi ile uykular yine kaçabilir. İstanbul cumartesi tahmini 34°C, pazar ise 32°C. Bunaltıcılık etkisi ile hissedilen sıcaklık ise tahmini 42-44°C. Öğlen güneşinde efor gerektiren faaliyetler yapmamakta yarar var. Ağustosun bu son haftası kimine göre bir ay gibi uzun gelebilir.

Uzun süredir 40°C’lerde seyreden Ankara havası, hafta sonu 34-35°C’lerde güneşli görünüyor.

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK? 21 İL İÇİN SICAKLIK UYARISI YAPILDI

Meteoroloji'nin son değerlendirmelerine göre; Karadeniz Bölgesi'nde sağanak yağış beklenirken, ülkenin geri kalanı, mevsim normallerinin üzerinde bir sıcağın etkisi altında olacak. Meteoroloji, 21 ilde hava sıcaklığının 35 derecenin üzerinde olacağını bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son hava durumu tahmin raporunu yayımladı. Buna göre, ülkenin kuzeydoğusu ile İç Ege ve Akdeniz’in iç kesimlerinin parçalı bulutlu, Giresun'nun iç kesimleri, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI

Hava sıcaklığının ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Sıcaklığın 35 derecenin üzerinde olacağı iller; Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur, Isparta, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli şeklinde sıralandı.

RÜZGAR

Rüzgarın genellikle kuzey, yurdun güney kesimlerinde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın batısında zaman zaman kuvvetli esmesi bekleniyor.

Türkiye Haberleri