Devlet Zatürre Aşısını Karşılıyor Mu? Fiyatı Nedir? Herkesin Zatürre Aşısı Yaptırması Gerekir Mi?

Kış aylarında hastanelere en sık başvurulan konuların başında solunum yolu rahatsızlıkları geliyor. Akciğerleri etkileyen zatürre hastalığı da özellikle risk grupları açısından ölümle sonuçlanabilecek kadar ağır sonuçları olan bir hastalık. Zatürreden korunmak aşılı olmakla mümkün. Peki, devlet zatürre aşısını karşılıyor mu? Herkesin zatürre aşısı yaptırması gerekir mi?

Zatürre (pnömoni) çoğunlukla bakteri veya virüslerin nadiren de mantarların neden olduğu bir akut solunum yolu enfeksiyonu şeklidir. Peki, Zatürre aşısı ne kadar? Zatürre (Pnömoni) aşısını devlet karşılıyor mu? Kimler zatürre aşısı yaptırmalı?

ZATÜRRE AŞISI OLUNMALI MI?

  • Zatürre aşısısının 65 yaş üzeri tüm yetişkinler,
  • 19 yaş üzeri ek hastalığı olan (BOS kaçağı, kohlear implant, diabetes mellitus, alkolizm, siroz, kronik böbrek yetmezliği (KBY), kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalıkları, obezite) tüm bireylere yapılması önerilmektedir.

ZATÜRRE AŞISI FİYATI

2 yaş altı çocuklarda uygulanan konjuge pnömokok aşısı (Prevenar 13), tek doz olarak uygulanır ve fiyatı 750-1276 TL arasındadır.

65 yaş ve üzeri yetişkinlerde uygulanan polisakkarit pnömokok aşısı (Pneumovax 23), tek doz olarak uygulanır ve fiyatı 750-1300 TL arasındadır.

2 yaş üstü riskli grupta yer alan kişilerde uygulanan kombine pnömokok aşısı (Prevenar 13 + Pneumovax 23), iki doz olarak uygulanır ve fiyatı 1500-2500 TL arasındadır.

Bu fiyatlar, eczanelerde uygulanan aşı fiyatlarıdır. Sağlık Bakanlığı'nın ödeme kapsamında olan zatürre aşıları, devlet hastanelerinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

ZATÜRRE AŞISINI DEVLET KARŞILIYOR MU?

Devlet zatürre aşısını bazı gruplar için karşılamaktadır. Bu gruplar şunlardır:

65 yaş ve üzeri tüm kişiler
2 yaş altı çocuklar
Kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kan hastalığı, bağışıklık sistemi baskılayıcı tedavi görenler
Organ nakli yapılanlar
HIV/AIDS hastaları
Beyin-omurilik sıvı kaçağı olanlar
Hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri
Bu gruplarda yer alan kişiler, aile hekimlerine veya eczanelere başvurarak, SGK'nın ödeme kapsamında olan zatürre aşısını ücretsiz olarak yaptırabilirler.

Türkiye Haberleri