Devlet Su İşleri İliç'teki Su Havzalarını 'Fark Etmemiş'

Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan faciada 9 işçi toprak altında kaldı. İşçileri arama çalışmaları sürerken DSİ 8. Bölge Müdürlüğünün ÇED kapasite artırımı için yazdığı skandal belge ortaya çıktı. DSİ İliç Anagold altın madeni bölgesinde içme ve kullanma suyu havzasının bulunmadığını rapor etmiş.

İliç'te meydana gelen altın madeni faciasında toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.
İliç Anagold altın madeni için verilen 2. ÇED olumlu raporu 2. kapasite artırım izninin iptali için dava açan avukat Barış Yıldırım düzenlediği basın toplantısında Devlet Su İşleri'nin (DSİ) dünyanın en büyük içme ve kullanma havzalarını görmemezlikten gelerek Anagold Altın madenine skandal rapor verdiğini belgeledi.

Yıldırım yaptığı açıklamada Munzur dağların ile Fırat havzasının Türkiye’nin en büyük içme ve kullanma suyu havzalarının olduğunu ancak DSİ’nin bu gerçekleri yok sayarak bölgede içme suyu ve kullanma suyu havzası olmadığı yönünde Anagold’a rapor verdiğini anlattı.

"İÇME VE KULLANMA HAVZASINDA DEĞİL" GÖRÜŞÜ VERDİ

İliç’te kapasite artımında DSİ, "Sahanın içme ve kullanma havzasında olmadığı" görüşü verdi
Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen altın madeninin kapasitesi artışı için gerekli olan ÇED raporunda DSİ 8. Bölge Müdürlüğü’nden görüş istendi. DSİ vermiş olduğu görüşte ‘içme ve kullanma havzasında olmadığı’ cevabı verdi. Avukat Barış Yıldırım, maden sahasının Türkiye’nin en büyük su havzası olan Fırat’ın yanı başında olduğunu belirterek verilen görüşün hukuksuza olduğunu belirtti.
Yıldırım şunları söyledi:

"Altın madenciliği projesinin ikinci kapasite artırımına dair hazırlanan ÇED raporuna sunulan DSİ Genel Müdürlüğü 8’inci Bölge Müdürlüğü görüşünde ilgili yazıda proje sahasının herhangi bir içme, kullanma suyu havzasında olmadığı belirlenmiştir. Şimdi proje sonrası Munzur Dağları havzasında önemli doğa alanı, önemli bitki alanı da bu havuzda ve proje sahasının bulunduğu alan Türkiye'nin en büyük su toplamı havzasına sahip birkaç yüz metre hemen alt kısmında kalıyor. Şimdi hal böyleyken orada bir içme kullanma suyu fazlasının bulunmadığını belirtmek gerçekten de takdire muhtaç bir durum.

Proje havzası Munzur Havzası ve Fırat Havzası içerisinde bulunmasına rağmen DSİ'yi ilgili şube müdürlüğü kurumumuzda yapılan değerlendirmede ekle belirtmiş olduğunuz herhangi bir işime olmadığı belirlenmiştir şeklinde yanıt verilmiştir. Bu yanıt tabii gerçeğe aykırı. Proje sahasının bulunduğu alan Munzur Dağları ekosistemi içerisinde ve doğanın önemli doğa alanı. Aynı zamanda önemli bir bitki alanı. Proje sahası Türkiye'nin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat nehrinin ki bu nehir Türkiye'nin hidrolik potansiyelinin üçte birini barındırmaktadır. Buraya bir kaç yüz metre mesafede hemen. Göründüğü üzere çok yakın. Munzur havzası projenin hemen doğusunda kalıyor.”

Türkiye Haberleri