"Devlet çilek verdi onu ekmek için bile gübre bulamıyorum"
Biga'da esnaf ziyareti gerçekleştiren Akşener'e, tohum gübre satıcısı bir vatandaş gerçek enflasyonun yüzde 60-70 dolaylarında olduğunu söylerken, bir çiftçi kadın, “Evler satılık, tarlalar satılık. 300 bin lira borcumuz var. Gübre desteği yok, hiçbir şey yok. Biz ne yapacağız? Ben bir kadın çiftçiyim. Devlet çilek verdi onu ekmek için bile gübre bulamıyorum. 250 lira olmuş bir çuval gübre” dedi.
Biga ziyaretinde tohum, yem, gübre satışı yapan bir esnafın dükkanına giren Akşener esnafın sıkıntılarını dinledi. Esnaf, yaşadığı enflasyonun yüzde 60-70 dolaylarında olduğunu, gübre fiyatlarında geçen seneye oranla çok büyük artış olduğunu söyledi. Bir dönümden alınan hasatla ev geçindirilemeyeceğini belirten esnafla Akşener arasında şu konuşma geçti: "İtalya'dan ithal ettiğimiz salatalık tohumunun tanesi 1 lira'
Akşener: İşler nasıl?
Esnaf: İşler koronavirüsten dolayı sıkıntılı. Enflasyon yüksek. Ama bizim yaşadığımız enflasyon yüzde 60, yüzde 70 dolaylarında. Yukarıdakilerin dediği gibi değil. Gübrenin fiyatı geçen sene 90 lirayken bu sene 160 lira.
Akşener: Bir çiftçi hangi işi yaparsa yapsın, bir dönüme ne kadar masraf yapar?
Esnaf: Buğday ektiğini var sayarsak sadece gübre masrafı 120 lira. 50-60 lira civarında da ilaç masrafı olur. Bir o kadar tohum masrafı vardır. Bir dönümden yapacağı buğday hasatı kırsalda 200-250 kilo civarındayken ovada 450-500 kilo civarında olur. Bununla da bir ev geçinmez. İtalya’dan ithal ettiğimiz salatalık tohumunun tanesi 1 lira. Geçen sene 25 kuruştu. İşin içinden çıkın çıkabilirseniz.”
Akşener ziyaretleri sırasında BAĞKUR emeklisi bir çiftçiyle bir araya geldi. Çiftçi, 3-4 dönüm tarlası olmasına rağmen zarar etmesi sebebiyle tarımı bıraktığını söyledi. 75 yaşında olan çiftçi vatandaş hâlâ tarlalara sulama işine gittiğinden dert yandı.
"Yanımızda kimseyi çalıştıramıyoruz"
Başka bir esnaf ise daha önce yanlarında 4-5 kişi çalıştırdıklarını şu an ise sadece eşi ve yeğeniyle beraber çalıştığını söyledi. Üniversite mezunu iki çocuğu işsiz olan esnaf kadın şöyle konuştu:
“Çok zor durumdayız. İki iş yerimiz vardı teke indirmeye çalışıyoruz. Kısıtlamalarla hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Daha önce yanımızda 4-5 kişi çalışıyordu. Bunların ikisi evliydi. Şimdi kimseyi çalıştıramıyoruz. Eşimleyim, bir de yeğenim var. Üniversite mezunu iki evladım da işsiz.”
“Dört aydır tek bir iş yapabildik"
Akşener’e, girdiği bir dükkandaki emlakçı ise “Durum kötü. Aşırı karamsar değilim, elbet düzelecek, ama şu an durum kötü. Faizler yüksek. Dolar kurunun sürekli oynaması işleri olumsuz etkiliyor. İnsanlar için bu durumda ev almak cazip bir hale gelmiyor. İşler belli dönemlerde açılıyor, belli dönemlerde kapanıyor” diyerek derdini anlattı.
Akşener’in, “Bu iş yerinden kaç kişi ekmek yiyor?” sorusuna ise emlakçı, “Burası aile şirketi. Kardeşimle beraber çalışıyoruz. Aynı evde yaşıyoruz. Bu iş yerinden tek ev geçiniyor yani. Evlenmeye kalksak burası iki evi geçindirmede zorlanır. 4 aydır tek bir iş yapabildik. Onunla da sadece vergilerimizi ödeyebildik” dedi.
"Lütfen eğitim sistemini düzeltin"
Akşener’in halkla buluşmasında lise son sınıf öğrencisi bir genç eğitim sisteminin kötülüğünden dem vurdu. Gelecek kaygısı yaşadığını belirten genç, “Lütfen eğitim sistemini düzeltin, eğitim sistemi çok bozuk. Gençler olarak hiçbir beklentimiz yok. Lise son sınıftayım, üniversite sınavına hazırlanıyorum, ne olacağımı bilmiyorum” dedi.
"Bir çuval gübre 250 lira"
Devletten çilek tarımı için destek alan bir çiftçi kadın, çilekleri ekmek için gübre alamadığından, gübre fiyatlarının çok yüksek olduğundan şikayet etti. Çiftçi kadın, “Bu çiftçinin hali ne olacak? Evler satılık, tarlalar satılık. 300 bin lira borcumuz var. Gübre desteği yok, hiçbir şey yok. Biz ne yapacağız? Ben bir kadın çiftçiyim. Devlet çilek verdi onu ekmek için bile gübre bulamıyorum. 250 lira olmuş bir çuval gübre” dedi.
"Yüzde 50'ye varan zamlar, ilk defa böyle bir şey ile karşılaşıyoruz"
Akşener'in esnaf turunun ikinci adresi Çanakkale merkezdeki esnaf oldu. Zamlardan dert yanan esnaf ile Akşener arasında şu diyalog yaşandı:
“Esnaf: İthalat ürünleri olduğu için inanılmaz zam geçişleri var. Sene başında Eylül ayında da zam geçişleri oldu. Şu anda da son bir ay içerisinde yüzde 30, yüzde 50’ye varan zamlar, ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz.
Akşener: Vatandaşın da alım gücü düşüktür diyorlar.
Esnaf: Nasıl olsun. Bunlara yüzde 50 zam geliyor vatandaşın maaşına yüzde 10 zam geliyor.” (ANKA)
Akşener: Gel çiftçimize bir iyilik yap, Tarım Bakanı'nı paketle