Deveciler Çetesi'nin kilit ismi serbest bırakıldı!

Adana merkezli 4 ilde "Deveciler" olarak bilinen, 4 kişinin öldürülmesi ile çeşitli suçlara karışan organize suç örgütünün lideri C.İ. ile beraber 6'sı tutuklu, 43 kişinin yargılandığı dosyada tutuklu sanıklara tahliye kararı verildi.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ahmet Büyükgöçer, Bedirhan Baygara, Ozan Büyükgöçer ve Rıdvan Demir'in öldürülmesi ile bazı yaralama, yağma olaylarını gerçekleştirdikleri iddia edilen ve kendilerini "Deveciler" olarak adlandıran organize suç örgütünü çökertti.

ÇOK SAYIDA UYARICI MADDE ELE GEÇİRİLDİ

Polis, örgüt üyesi olduğu öne sürülen 43 kişiyi yakalamak için harekete geçti. Ekipler, 23 Aralık 2022'de Adana, İstanbul, Gaziantep, Nevşehir ve KKTC'de belirlenen 58 adrese baskın yaptı. Örgüt lideri olduğu öne sürülen C.İ., KKTC'de yakın korumaları ile; oğlu Y.İ. ise İstanbul'da bir rezidansta gözaltına alındı. Rezidansta yapılan aramada; hafif makineli tüfek, sinyal kesici cihaz ile çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi.

SÖZDE KAFE CEPHANE OLARAK KULLANILMIŞ

Örgütün Adana'da işlettiği bar ve kafede yapılan aramalarda da hafif makineli tüfek, 4 ruhsatsız tabanca ve çok sayıda mermi bulundu. Diğer şüphelilere ait iş yeri ve evlerde yapılan aramalarda 2 Kalaşnikof tüfek, 3 hafif makineli tüfek, 33 ruhsatsız tabanca, 7 av tüfeği, 686 dolu fişek, 3,86 gram esrar, sinyal kesici cihaz ve sahte kimlik ele geçirildi.

ÖRGÜT LİDERİ TUTUKLANMIŞTI

Gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilen 43 şüpheliden suç örgütünün lideri C.İ., oğlu Y.İ. (36), A.T. (24), F.K.(42), G.İ. (33) ve R.K. (27) tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verdi.

İDDİANAMEDE BİRDEN FAZLA SUÇ YER ALDI

Cumhuriyet savcısı, suç örgütü ile ilgili soruşturmasını tamamlayarak 6"sı tutuklu 43 sanık hakkında "Suç işlemek amacıyla suç örgütü kurma", "Örgüte üye olma", "Suç örgütüne yarar sağlamak amacıyla yağma", "Tasarlayarak öldürme", "Kasten yaralama", "Basit yaralama", "Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması taşınması bulundurulması" suçlarından 237 sayfalık iddianame hazırladı. Çete lideri C.İ. ile oğlu Y.İ. için 4"er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenirken, diğer sanıklar için farklı oranlarda cezalar talep edildi. 14 müştekinin bulunduğu iddianame, Adana 4"üncü Ağır Ceza Mahkemesi"nce kabul edildi.

3 GÜN SÜREN DAVADA SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Sanıkların yargılanmasına başlandı. 3 gün süren duruşmaya tutuklu sanıklardan suç örgütü lideri C.İ., oğlu Y.İ., A.T. ve F.K. bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı, G.İ. ve R.K. duruşma salonunda hazır bulundu. Bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatlarının da hazır bulunduğu duruşma, kayda alınarak yapıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

BERAATİNİ İSTEDİ

Suç örgütü lideri C.İ., savunmasında, "Soruşturma aşamasındaki savunmam doğru ve geçerlidir, tekrar ederim. Üzerime atılı suç örgütü yöneticiliği suçlamasını ve bu kapsamda da diğer eylemlerden dolayı yöneticilik sıfatımdan kaynaklı suçlamayı kabul etmiyorum" diyerek beraatini istedi.

"SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM"


C.İ."nin örgütte yönetici konumunda bulunan oğlu Y.İ. de suçlamaları kabul etmedi. Y.İ., "Gerek suç örgütü yöneticiliği gerekse de diğer suçlamaları kabul etmiyorum. Zaten bir kısım eylemlerle ilgili hakkımda yargılama yapılmış olup, ceza almıştım. Mahkemeniz yargılamasına konu suçlamaları kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

DOSYADA TUTUKLU KALMADI

Mahkeme heyeti, suç örgütü lideri C.İ., oğlu Y.İ. ve diğer sanıklar F.K., G.İ., R.K., A.T."nin üzerlerine atılı suçlarla ilgili delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphelerinin bulunmaması, suç vasıflarının lehlerine değişme ihtimali dikkate alınarak, tahliyelerine karar verdi. Heyet, tahliyelerine karar verilen tüm sanıklara yurt dışına çıkış yasağı ve her ayın 2 günü imza atmaya ilişkin denetim tedbirine tabi tutulmasını da kararlaştırdı.

Türkiye Haberleri