Dev Holding 1.4 Milyar Dolarlık Yatırım İçin Düğmeye Bastı: Türkiye'nin En Büyük Hibrit Enerji Tesisini Kuruyor

Borusan, 1.4 milyar dolarlık yatırım açıkladı. Önümüzdeki 3 yıl için planlanan yatırımda en büyük dilim, 500 milyon dolarla 2024 yılında yapılacak. Yatırımda aslan payı yassı çelikte olacak ve bu yatırımla önemli bir ithal ikamesine imza atılacak.

Borusan, tarihinin en büyük yatırım programını açıkladı: 1.4 milyar dolar. Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, şirketin tamamı Türkiye’de 3 yıl içinde önemli bir yatırım için harekete geçtiğini, 63 milyar TL’lik bu yatırımın 31.2 milyar TL’sinin üretime olduğunu açıkladı. Kafadar, “Bizim için üretime yapılan yatırımı anlamı bambaşka. İstihdam yaratıyor olmak çok önemli” ifadesini kullandı.

KAPLAMA TESİSİ YATIRIMI YAPLACAK

Borusan 2023’te 6 milyar TL yatırım yaparken, önümüzdeki 3 yıl için ise 63 milyar TL’lik bir yatırım planı bulunuyor. CEO Kafadar, eskiden 5 yıllık planlar yaparken artık 3 yıllık planlarla ilerlediklerini belirterek yeni yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “1.4 milyar dolarlık yani 63 milyar TL’lik yatırım içinde üretime 31,2 milyar TL, otomotive 10,9 milyar TL, enerji sektörüne 9,5 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 6,1 milyar TL, lojistik sektörüne 5,3 milyar TL yatırım yapılması planlanıyor.” Bu yatırımlar içinde en büyük pay, ithal ikamesine imza atılacak Gemlik’te kurulu Borçelik tesisinin kapasitesini artırma yatırımı.

“Bu yatırımla, 500 bin tonluk ve 20,8 milyar TL’lik (420 milyon dolar) Türkiye’de benzersiz olan yeni bir kaplama tesisi yatırımı planlanıyor” diyen Kafadar, şöyle devam etti: “Hedef; ağırlıklı olarak büyüyen otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine yönelik olacak. Bu yatırım aynı zamanda Borçelik’e ileride minimal ek yatırımlar ile modüler büyüme imkanı verecek. Bu çalışmayla eş zamanlı olarak hat modernizasyon projesi yapılarak verimlilik arttırıcı yatırımlar hayata geçirilecek. 2000’den önce kurulan tüm hatlar yenilenecek, daha modern ve verimli hale gelecek.”

RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNDE EN BÜYÜKLERDEN OLACAK

Borusan ayrıca Rüzgar ve Güneş Enerjisi (RES/GES) projelerine yatırım yapacak. Borusan EnBW Enerji ile enerji portföyü, Saros RES yardımcı kaynak Saros GES projesi 94 MW, Balabanlı RES 36 MW ve Pelit RES 80 MW ile toplamda 210 MW büyüyor.

Bu yatırım ile Saros tesisi, Türkiye’nin en büyük RES-GES hibrit tesislerinden biri olacak. Şirket, bu yatırımlar sonucunda, ülkemiz rüzgar enerji üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını karşılar hale gelecek. Buna ek olarak geliştirme fazındaki 400 MW’lık depolamalı RES projeleri ile 1335 MW’lık portföy büyüklüğüne erişilecek. Ayrıca, yeni yeşil iş modelleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor.

Kafadar’ın verdiği bilgilere göre Borusan Otomotiv’de elektrikli araçlar ve dijital müşteri deneyimi ile elektrifikasyon dönüşümüne öncülük etme hedefi bulunurken, Borusan Lojistik’te dijital dönüşüm ve çoklu hizmet platformu olmak ve Türkiye’de eTA’yı 1 numaralı dijital platform haline getirilmesi amaçlanıyor. Borusan Limanı tarafında ise Gemlik’teki limanının yenilenmesi ve kapasitesinin arttırılması gündemde.

Borusan’ın sürdürülebilirliği iş akışlarının tümüne yansıttığını anlatan Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, “Tüm şirketlerimizde önümüzdeki dönemde satın almada yeşil ürünleri tercih edeceğiz. Yeşil olmayan, sürdürülebilir olmayan tedarikçilerimize ise bu yolda mentörlük yapacağız. Yeşil olmayan ürünleri, muadili bir yeşil ürün varsa almayacağız, eğer yoksa, almak zorundaysak da aldığımız tedarikçiyi sürdürülebilir olma sürecine ikna edeceğiz” dedi.

Türkiye Haberleri