İmamoğlu, Almanya seyahatinin hemen ardından Deutsche Bank ile görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve gelen finansman ile bu hafta Sultanbeyli-Çekmeköy metrosunun 2 yıl aradan sonra tekrar başlayacağını belirtti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1 Ekim- 15 Kasım tarihleri arasında Paris, Berlin, Londra, Kopenhag ve Strasburg'a gerçekleştirdiği 5 yurtdışı ziyaretinin finansal sonuçlarını Tunuslu Hayreddin Paşa Konağı'nda düzenlediği basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilere anlattı.
Toplantı İmamoğlu'nun Öğretmenler Günü için katıldığı önceki programının uzaması nedeniyle yaklaşık 40 dk geç başladı.
Toplantıda Deutsche Bank'tan alıan kredinin miktarı ve diğer şartları hakkında sorulan sorulara İBB Başkanı İmamoğlu önce cevap vermedi. Daha sonra Halk TV İstanbul Temsilcisi Cüneyt Akman'ın aynı konudaki sorusu üzerine söz konusu kredinin tutarının 110 milyon Avro olduğunu açıkladı. Diğer şartlarla ilgili yanlış bilgi vermek istemediğini söyleyerek ayrıntı vermedi.
Eurobond yoluyla fon sağlamak için çalışmaları olduğunu, İBB'nin bazı iştiraklerini de halka açmaya düşündüklerini ama bunun kısabir sürede olmayacağını belirtti.
Basın toplantısının bitiminde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin, Cüneyt Akman'a söz konusu kredinin Murabaha yöntemi ile oluşturulduğu bilgisini verdi.
Murabaha yöntemi nedir?
Bilindiği gibi "murabaha" bir "islami finans" yöntemi, daha çok katılım bankaları tarafından kullanılıyor. Batı finans sisteminde ise körfez sermayesini çekmek amacıyla gerek Londra piyasasında İngiliz finans kurumları gerekse başka finans kuruluşları İslami finans yöntemlerinini uygulayan departmanlar kurmuş durumdalar.
Deutsche Bank daha önce de Körfez sermayesi ile birlikte sendikasyon kredisini murabaha yöntemini kullanarak oluşturmuş ve Türkiye'deki bazı kuruluşlara böyle krediler sağlamıştı.
İBB'nin aldığı bu yeni kredinin de sendikasyon yöntemiyle mi yapılıp yapılmadığı ve Körfez fonları veya Deutsche Bank dışında başka kurumların krediye dahil olup olmadığı bilinmiyor.