Üniversite sınavına giremiyorlar: Depremzede gençler isyanda!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6'lık depremlerin üzerinden bir ay geçti. İnsanlar yaralarını sarmaya çalışırken iktidarın ihmal ve geç müdahalesi de sorunları artırmaya devam ediyor. Son olarak şimdiye kadar çözüm üretilmeyen bir konu da depremzede gençlerin yaşadıkları şehirlerde üniversite sınavına giremeyecek olmaları...

Murat Kibar

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerin üzerinden 1 ay geçti. Bölgede hayat normale dönmüş değil. Sadece yetişkinler değil, gençler de depremlerden en çok etkilenenlerden…

Halk TV kameramanı Murat Kibar, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlkokulu bahçesinde İzmir Konak Belediyesi’nin sağladığı çadırlarda kalan depremzede 18 yaşındaki Dilara Tekin ile konuştu. Tekin, eğitim ve öğretimlerinin sürdürülebilirliği konusunda diğer birçok şey gibi büyük zorluklar yaşadıklarını ifade etti.

Deprem bölgesindeki öğrencilerin üniversite sınavına yaşadıkları şehirlerde giremeyecekleri bilgisi üzerine, Tekin, "Üniversite sınavına gireceğim ama giremiyorum. Çünkü yaşadığım şehir olan Kahramanmaraş’ta sınava giremiyorum. ÖSYM’nin internet sitesinde tercihler arasında deprem bölgelerden sadece 3’ü yer alıyor" dedi.

Depremzede öğrencilerin sadece Gaziantep, Elazığ ve Şanlıurfa’nın merkezlerinde sınava girebileceğine vurgu yapan Tekin, "Gaziantep, Elazığ ve Şanlıurfa merkez hariç, hiçbir afet bölgesi sistemde görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Afet bölgelerinde sınava girilemiyor

Sınava girebilmek için ÖSYM'yi aradığını ifade eden Tekin şunları söyledi: "Oradan Gaziantep, Elazığ ve Şanlıurfa hariç diğer deprem bölgelerinde sınava giremeyeceğimizi söylediler. Yani afet bölgelerinin çoğu bölgesinde sınava girilemiyor. ÖSYM’ye sorduğumda yetkililer, 'Maalesef şu an devletin konaklama veya ulaşımla ilgili bir hazırlığı olmadığını' söylediler."

"Başka şehirde kalacak yerim yok"

Kendi ailesinin maddi imkanı olsa da sınava girmek için gitmesi gereken yerlerde kalacağı yeri olmadığını ifade eden Tekin, maddi durumu olmayan depremzedelerin de durumlarına dikkat çekere, "Bizim aile olarak maddi durumumuz fena değil ama başka şehre gidecek olsam kalacak yerim yok. Herkesin buna maddi imkanı olmayabilir. Bunun bir çözümü olması gerekiyor" diye konuştu.

"Birçok arkadaşımın durumu yok"

"Birçok arkadaşımın bunu karşılayacak durumu yok. Aralarında ailelerinin iş yerleri yıkılmış olan var, babası çalışmayan da var. Anne ve babasını kaybedenler var" vurgusunu yapan Tekin, bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizerek, "Bunlar için zor olacak. Yani bir şekilde ailem bana kalacak yer ayarlasa bile diğerleri ne yapacak?" diye sordu.

Çözüm arıyorlar

Tekin, kendisi gibi sınava girecek diğer depremzedelere yönelik devletten beklentilerini şöyle sıraladı: "Sınava girecek öğrencileri Kahramanmaraş merkezden bir otobüsle götürebilirler. Götürdüğü şehirde imkanları karşılayabilir, sınav bittikten sonra geri getirebilirler. Burada Kahramanmaraş’ta sağlam okullar var. Bu okullarda da sınava girebiliriz."

"Eğitimi ertelemek zorunda kalacağım"

Depremde birçok arkadaşını kaybettiğini yaşadığı acılar nedeniyle bir aydır ders çalışamadığını söyleyen Tekin, son olarak, "Bu gidişle üniversite sınavına girişim gelecek yıla kalacak. Öyle görünüyor. Eğitimimi ertelemek zorunda kalacağım" dedi.

Türkiye Haberleri