Depremler Karadeniz'de heyelanları artırdı mı? Ordu'da heyelan: Evler hasarlı, yollar yarıldı

Ordu'da meydana gelen heyelanda 3 evde zarar gördü, yollarda 1,5 metrelik yarıklar oluştu. Depremlerin ardından Karadeniz'de, heyelanların sık görüldüğü gözlendi. Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, "Depremin ikincil özelliği heyelanları tetiklemesi ve kayaların düşmesidir. Bu bir alarm veya ikazdır" dedi.

Ordu’da heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yollar ve tarım arazileri zarar görürken, 3 evde de hasar oluştu. Yaklaşık 1,5 metrelik yarıkların oluştuğu heyelanda evlerden biri için yıkım kararı verilirken, 2’si ise tedbir amacıyla boşaltıldı.

Kabadüz, Kabataş ve Ünye ilçelerinde küçük ve büyük ölçekli heyelanlar yaşandı. Kabadüz ve Kabataş ilçesinde heyelan nedeniyle yollar zarar gördü. Yolları kapatan dev kayalar, iş makineleriyle kaldırıldı. Ekiplerin, heyelanlı bölgelerdeki çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Ünye’de 3 ev hasar gördü

Ünye ilçesine bağlı Keş Mahallesi Çoloğlu mevkiisinde de heyelan oldu. Heyelan nedeniyle bölgedeki üç evde çatlaklar oluştu. Hasar gören evlerde incelemede bulunan Ordu Afet ve Acil Durumlar (AFAD) İl Müdürlüğü ekipleri, 1 ev için yıkım kararı alırken, 2’i evi tedbir amacıyla boşalttı. Bölgedeki yollarda ve tarım arazilerinde yaklaşık 1,5 metrelik yarık oluştu.

'Deprem heyelanı tetikledi'

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler, Gürcistan'da 12 Şubat'ta 4.4 ile 3.6 büyüklüğündeki 2 deprem ve Hatay'da 20 Şubat'ta 3 dakika arayla kaydedilen 6.4 ile 5.8 büyüklüğünde depremler sonrası Karadeniz Bölgesi'nde heyelanlar sıkça görülmeye başlandı.
Özellikle komşu ülke Gürcistan'daki sarsıntıların hissedildiği kentlerden Artvin'de, depremlerin ardından yağışın da etkisiyle 3'ü Kahramanmaraş depremleri sonrası olmak üzere farklı noktalarda 15 heyelan oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye'yi derinden sarsan deprem dalgalarının Karadeniz sahilinde hissedildiğini söyledi.

Deprem sarsıntılarının yanı sıra mevsim şartlarının da etkisiyle heyelanlı bölgelerde kayma oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Bektaş, "Depremlerin bölgede kitle hareketleri tetikleyebileceği veya yağışla birlikte artırabileceği, heyelanların daha kolay oluşması mümkündür.

Doğu Karadeniz dağlarında kuzeyden güneye geçit veren kara yollarımız dağların zirvelerinde oldukça dik yamaçlarda zaten kaya düşmesi ve heyelan tehdidi altındaydı. Bugün Karayolları, blok düşmesi heyelanlı olan bölgeleri kontrol edip yeniden önlemler alınabilir. Biraz daha dikkatli davranmamız lazım. Kara yollarının güvenliğini sağlamak Karayolları'nın görevidir ama bu bir alarm veya ikazdır."

Artvin'de de heyelan

Artvin’de, Küçük Sanayi Sitesi'nde yamaçta heyelanın meydana geldiği an, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Küçük Sanayi Sitesi Köprübaşı mevkisindeki yamaçta dün heyelan meydana geldi. Sanayi sitesinin yanındaki yamaçtan kopan kaya ve toprak parçaları, dere yatağına düştü. Bu anların cep telefonu kamerasıyla kaydedilen görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde; heyelanla yamaçtan kopan kaya ve toprak kütlesinin gürültüyle dereye düştüğü, çevreye de suların sıçradığı anlar yer aldı.

Türkiye Haberleri