Depremden sonra 5 bin yıllık Zincirli Höyük kazıları tekrar başladı

Zincirli Höyük’teki kazı çalışmaları, 6-7 Şubat depremlerinin ardından yeniden başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Chicago Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen kazılar, depremde ortaya çıkan yeni buluntuları incelemeye devam ediyor.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan ve 5 bin yıllık tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Zincirli Höyük'te, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle durdurulan kazı çalışmaları yeniden başladı.

Depremler sonrası bölgede köylüler tarafından kullanılan iki ahırın yıkılmasıyla ortaya çıkan büyük taş duvar temellerinin bulunduğu 200 metrekarelik alanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Chicago Üniversitesi iş birliğiyle sürdürülen kazı çalışmaları, tekrar başlatıldı.

Zincirli Höyük'teki kazı çalışmaları, Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. David Schloen'in başkanlığında, kazı eş direktörü Virginia Herrmann ve 15 arkeologdan oluşan 25 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Ekip, 6 Şubat'taki depremler sonrası ortaya çıkan yeni taş duvar temelleri ve yapılar üzerinde detaylı bir inceleme gerçekleştiriyor.

"ARKEOLOJİ KATMANLARINDA HİÇBİR HASAR YOKTU"

Zincirli Höyük Kazı Alan Sorumlusu Arkeolog Bilgehan Usta, depremler sonrası ilk kez kazı çalışması yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin güneydoğusunu 2023 yılında etkileyen depremlerden sonra ilk defa Zincirli Höyük'te kazı çalışması yapıyoruz. Bu yıl aslında gelecek yıllarda yapılacak kazı sezonları için modern katmanları temizliyoruz" dedi.

Usta, depremin ardından iki hafta sonra kazı alanlarına geri döndüklerini ve arkeoloji katmanlarında hiçbir hasar gözlemediklerini belirtti. "Toprağın altındaki her şey yine güvendeydi" şeklinde konuşan Usta, "Bu sezon, İtalyan gruplar olmak üzere 15 kişilik arkeologdan oluşan uzman kadro ile 25 kişilik ekibimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kazı alanında ortaya çıkan çanak, çömlek parçalarının birleştirilmesi çalışmaları da laboratuvar ortamında devam ediyor. Bu kapsamda, ekip hem yüzeydeki modern tabakayı temizlemekle hem de keşfedilen tarihi eserlerin detaylı analizini yaparak gelecekteki kazı sezonlarına hazırlık yapıyor.

Türkiye Haberleri