İzmir'de Buca Metrosu inşaatı sırasında tünel açma makinesi nedeniyle Eşrefpaşa'daki bazı ev ve dükkanlarda çatlaklar oluştu.
Semt sakinleri, metro çalışmalarının duvarlarında çatlaklara ve zeminlerde hasarlara yol açtığını belirterek, yetkililerden bilgi ve güvenlik önlemleri talep etti.
Filiz Diren, metro tünelinin evlerinin altından geçtiğini sonradan öğrendiğini ve oluşan çatlaklar nedeniyle endişeli olduklarını ifade etti.
'Can güvenliğimizin olup olmadığını bilmiyoruz' diyen Diren, "2020'de deprem yaşadık. Hiçbir şekilde ne bir sıvamız ne de bir duvarımız çatlamadı. Ancak metro çalışması nedeniyle oluşan çatlaklar nedeniyle korku ve endişeliyiz" dedi.
"BUNLAR NORMAL HASARINIZ KARŞILANACAK"
Diren ayrıca belediye yetkililerinin şunları ilettiğini söyledi:
"Gelip, baktılar ve buradan köstebeğin geçtiğini, binanın aşağı doğru oturduğunu söylediler. 'Bunlar normal, bütün hasarınız karşılanacak' dediler. Resmi olmayan bir açıklama yaptılar. Daha önceden de bir bilgi verilmedi. Ben, bize bir evrak istiyorum. Diğer komşuların binalarında da aşırı büyük çatlaklar oldu"
Aynı mahallede dükkanı bulunan Ferdi Sipahi ise çatlakların zamanla büyüdüğünü ve binaların güvende olmadığını iddia etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iddialara yönelik açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol- Buca Hattı yapım işi kapsamında dört ayrı Tünel Açma Makinesi (TBM) ile tünel imalat çalışmaları hızla devam etmektedir. İşin başından itibaren 4 kilometreden fazla tünel imalatı kısa sürede sorunsuzca tamamlanmıştır. TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Bölge halkından gelen ihbarlar değerlendirilip uzman ekiplerce kontrol edilmiştir. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir. TBM'lerin geçişi sırasında en ufak bir risk görüldüğü takdirde de risk sona erene kadar binada yaşayan sakinlerin başka yerde konaklamaları sağlanmaktadır. Zemin hareketlerinin profesyonel ekiplerce sürekli incelendiği bölgede, tünel imalat çalışmalarında TBM'lerin bölgeden uzaklaşmasının ardından binalarda tadilat çalışmalarına hemen başlanacaktır."
DHA'nın haberine göre; yüklenici firma yetkilileri ise kendilerinin bu konuda bir açıklama yapmayacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli açıklamalarda bulunacağını kaydetti.