Deprem Bilimci Doğan Kalafat'ın Ölümü Sonrası Uyarısı Gündemde

Önceki gün yaşamını yitiren deprem bilimci Doç. Dr. Doğan Kalafat, 7.2'lik bir deprem uyarısı yapmıştı.

Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın vefatının ardından, Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi. Kalafat, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depreme dikkat çekerek, "Marmara ve İstanbul civarını gerçek zamanlı ve sürekli olarak izliyoruz" demişti.

Kalafat, Marmara Bölgesi'ndeki deprem etkinliğinin devam ettiğini belirterek şu bölgelerin önemine dikkat çekmişti: "Marmara Bölgesi'nde düzenli enerji boşalması ve buna bağlı olarak deprem etkinliği devam ediyor. Özellikle Silivri Açıkları-Yeniköy-Mürefte-Şarköy açıkları, Çınarcık, Yalova açıkları, Erdek ve Gemlik körfezleri son bir yılda önemli deprem aktivitesi gösteren alanlar."

HaberGlobal'e göre Kalafat, Türkiye'de yılda ortalama 16 bin depremin kaydedildiğini ifade ederek şu bilgileri paylaştı: "Bu rakam Japonya'da 160 bin. Türkiye'de ortalama her iki, üç yılda bir 6 büyüklüğünde deprem meydana geliyor. Marmara Denizi içindeki kuzey fay kolu tek parça değil, farklı sismojenik özellikler taşıyan segmentlerden oluşuyor."

7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Kalafat, Marmara Denizi'nde 7.2 büyüklüğünde bir depremin Marmara kıyısındaki 7 şehir ve yerleşim yerlerini etkileyeceğini ve bu depremin 2040 yılına kadar yüzde 75, 2090 yılına kadar ise yüzde 95 olasılıkla gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu nedenle tüm Marmara Bölgesi'nin deprem riskinin azaltılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini, özellikle depreme dayanıksız bina stokunun hızlı bir şekilde azaltılması gerektiğini vurguladı.

BOĞAZ KÖPRÜLERİ VE BARAJLAR RİSK ALTINDA MI?

Kalafat, Boğaz köprülerinde depreme bağlı bir risk olmadığını ve barajlarda şu an için bir problem bulunmadığını belirtti. İstanbul'da riskli semtler yerine riskli yapılar üzerinden değerlendirme yapmanın daha doğru olduğunu ifade eden Kalafat, tarihi yapılar olan Ayasofya, Süleymaniye, Sultanahmet, Topkapı Sarayı gibi yapıların depremde hasar görme riski taşıdığını ancak yıkılmalarının söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye Haberleri