31 Ocak 2008'de İstanbul Zeytinburnu Davutpaşa'daki 5 katlı Emek İş Hanı'nda meydana gelen ve 21 kişinin ölümüne, 115 kişinin yaralanmasına yol açan patlama olayının ardından açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Ruhsatsız havai fişek atölyesindeki patlamayla ilgili olarak yargılanan zabıta müdürü Feruz Kutsal, ruhsat ve denetim müdürü Rüstem Tekin, ve imar ve şehircilik müdürleri Şevket Yıldırım ile Hatice Küçükakyüz hakkındaki davanın, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürülmesi istendi.
Birgün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, olayın ardından yapılan yargılamada, dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ve işyeri çalışanı Hasan Altay hakkında beraat kararı verilmişti. Ayrıca, bina sahipleri Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit’e 5'er yıl hapis cezası verilmiş ve bu cezalar Yargıtay tarafından onanmıştı. Ancak, zabıta müdürü Feruz Kutsal, ruhsat ve denetim müdürü Rüstem Tekin ve imar ve şehircilik müdürleri Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz hakkında ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan verilen hapis cezaları, Yargıtay tarafından cezanın ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu.
Sonraki süreçte, Bakırköy 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2023 tarihinde verdiği kararda, Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz'ü ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan 10’ar ay, Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal’ı da ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapisle cezalandırmış, hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı. Ancak, Servet Kırna hakkındaki suçlama zamanaşımından dolayı düşmüştü.
DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ TALEP EDİLDİ
Yargıtay Başsavcılığı, sanıklara isnat edilen ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçunun 8 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu ve öngörülen 8 yıllık sürenin hüküm tarihinden önce dolduğunu belirtti. Bu nedenle, 4 sanık hakkındaki kararın bozulmasını ve haklarındaki kamu davasının düşürülmesini talep etti.
Davutpaşa Aileleri adına konuşan İdris Çabuk, davanın zamanaşımına uğramaması için mücadele edeceklerini ve tüm vatandaşları davalarına sahip çıkmaya çağırdı. Çabuk, "Dava dosyası Yargıtay'da bekliyor. Davanın zamanaşımından düşmemesi için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
AYM PATLAMAYI İNSAN HAKLARI İHLALİ OLARAK NİTELENDİRDİ
Anayasa Mahkemesi de daha önce, yaşam hakkı ihlali ve etkin bir soruşturma yapılmamış olması gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi gerektiğine hükmetmişti.