Danıştay iptal etti, aynı usulle iki katına aynı firmaya: Utanç verici

CHP'li Ali Mahir Başarır, daha önce Danıştay tarafından iptal edilen Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerin Temini ve Yapım İşi İhalesi’nin tekrar, iptal nedeni olan, 21/B'den aynı firmaya ancak yaklaşık 2 kat bedelle verilmesini eleştirdi. Başarır, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Danıştay kararına rağmen böyle bir ihale yapması utanç vericidir" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Halkalı- Kapıkule Yeni Demiryolu Hattı kapsamında Halkalı-Ispartakule Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerin Temini ve Yapım İşi İhalesi’nin yine 21/b’den aynı firmaya yaklaşık 2 kat bedelle verilmesini gündeme getirdi.

Danıştay iptal etmişti

Daha önce söz konusu ihalenin 21/b yani pazarlık usulü ile yapılması şartlarını taşımadığı için Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edildiğini anımsatan CHP’li Başarır, “Danıştay, Halkalı- Ispartakule Yeni Demiryolu yapım işi ihalesini 21/b şartlarını taşımadığı gerekçesiyle iptal etti. Biz bunu defalarca gündeme getirdik. Ama geldiğimiz noktada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Danıştay’ın bu kararına rağmen yine aynı ihaleyi bu kez 3,1 milyara değil 5,9 milyara 21/b pazarlık usulüyle verdi” dedi.

'Yapılan bu ihale utanç vericidir'

Yapılan ihalenin utanç verici olduğunu söyleyen CHP’li Başarır, “Daha bu işin kontrollük, danışmanlık ve mühendislik hizmetleri ihalesi sonuçlanmamışken, bu ihalenin kamuoyuna duyurulmadan gizlice yapılması ve aynı firmalara verilmesi sipariş usulü ihale değil de nedir? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Danıştay kararına rağmen böyle bir ihale yapması utanç vericidir” ifadelerini kulalndı.

'Ne değişti de bu ihale hukuka uygun hale geldi?'

Yapılan bu ihaleyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın görevini kötüye kullandığını belirten CHP’li Başarır, “Bakın bu ihaleye ilişkin Danıştay aynen şöyle demiştir: ‘İhtiyaçların en iyi şekilde uygun şartlarla ve zamanında karşılanabilmesi için açıklık ve rekabetin sağlanmasının kamu yararı açısından gerekli olduğu 21/b maddesinde belirtilen şartların oluştuğuna dair hukuken geçerli bir neden gösterilmeksizin söz konusu ihalenin pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinde hukuka uygunluk bulunmamıştır.’ Şimdi buradan Ulaştırma ve Altyapı Bakanına soruyorum: Ne değişti de bu ihale hukuka uygun hale geldi? Yine aynı ihaleyi 21/b ile yaptınız. Şeffaflık ilkesini, rekabet koşullarını yine sağlamadınız. Yine hukuksuzluk yaptınız. Kamuyu ne kadar zarara uğrattığınızın farkında mısınız? Görevinizi kötüye kullandığınızın farkında mısınız?” dedi.

'Yapılan bu ihale çürümüşlüğü net bir şekilde ortaya koyuyor'

Yaşanan bu olayın çürümüşlük olduğunu söyleyen CHP’li Başarır, “AKP İktidarı yandaş şirketlerini korumak adına hak ve hukuku ayaklar altına alıyor. İlgili Bakanlık bu ihaleyi en başından açık ihale usulü ile yapsaydı muhtemelen bu iş 3,1 milyara değil 2,1 milyara ihale edilecekti. Danıştay’da iptal kararı vermeyecekti. Ancak Bakanlık, aynı haleyi 21/b pazarlık usulüyle ikinci kez aynı firmaya 5,9 milyara vererek, kamuyu yaklaşık 4 milyar lira zarara uğratmıştır. Yazık çok yazık! Kamuyu bu denli zarar uğrattıkları için suç duyurusunda bulunacağız. Yapılan bu işlem ihalelerdeki çürümüşlüğü net bir şekilde ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

'Bir parça utanın artık!'

AKP İktidarının hala 21/b ile adrese teslim ihale yapmakta direndiğini söyleyen CHP’li Başarır, “84 milyonu parasını yandaşa vereceğim diye kamu ihale kanununu delik deşik ettiniz. Bir parça utanın artık! 4 milyarın hesabını nasıl vereceksiniz? Veremezsiniz çünkü sizin ne Allah’a ne halka ne de hakka verebilecek hesabınız yok” dedi.

Türkiye Haberleri