Danıştay Ekrem İmamoğlu ile ilgili kararını verdi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15. yüzyılda Venedikli ressam Gentile Belli'nin atölyesinden çıkan Fatih Sultan Mehmet tablosunu 2020'de satın almıştı. Tablo İstanbul'a getirildikten sonra 'sahte tablo' ihbarı üzerine dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu inceleme başlatmıştı. Mahkemeye kadar giden ihbarla ilgili Danıştay son noktayı koydu.

İBB, 2020 yılında İngiltere'nin prestijli müzayede evi Christie's'de düzenlenen açık artırmada Fatih Sultan Mehmet tablosunu 7.9 milyon liraya satın aldı. İstanbul'a getirildikten sonra "sahte" iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. Bu iddialar üzerine başlatılan soruşturma, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından siyasi bir çekişmeye dönüştürülmüştü.

Fatih Sultan Mehmet’in orijinal tablosu İBB Başkanlık binasında sergilendi. Bir vatandaş ise "tablo sahte" ihbarı yaptı. İhbar dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"İngiltere Fatih Sultan Mehmet tablosu dışında önceki yıllarda da milyonlarca lira karşılığında bizden çaldığı tabloları bize satmıştı. Tekrar çalmayacakları ne malum? Ayrıca bu tablonun sahte mi gerçek mi olduğu Türkiye’den giden sanat uzmanlarınca kontrol edildi mi? Bir kopyasını da vermiş olabilirler."

SÜLEYMAN SOYLU İNCELEME BAŞLATTI

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tabloyla ilgili ön inceleme başlattı. Yerel mahkemenin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verdiği ve istinafa giden siyasi yasak ve 2 yıl 7 ay hapis cezası kararından sonra Fatih Sultan Mehmet tablosunun satın alım işlemiyle ilgili müfettiş görevlendirildi.

DANIŞTAY SON NOKTAYI KOYDU

İncelemenin ardından İBB yetkileri tarafından Danıştay’a itiraz yapıldı. İtirazı değerlendiren Danıştay son noktayı koydu. Danıştay'ın kararına göre, yapılan detaylı incelemeler sonucunda tablonun 15. yüzyıl Venedikli ressam Gentile Bellini'nin atölyesinden çıktığı ve orijinal olduğu tespit edildi. Ayrıca, satın alma işleminde herhangi bir usulsüzlük veya kamu zararı bulunmadığı belirtildi.

Türkiye Haberleri