Damar Yolu ile Verilen Serumda Çarpıcı Tespit!

Adana Çukurova Üniversitesi ile Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde görevli akademisyenlerin ortak çalışmasıyla, tıbbi tedavilerde kullanılan serumlarda mikroplastik bulunduğu tespit edildi.

Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, "Bu çalışma, damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koydu" şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Öğr. Gör. Dr. Uğur Çağlayan ve Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde görevli Dr. Kristian Syberg ve Tiffany Ramos'un katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, piyasada satılan PVC ve polipropilen ambalajlı serumların incelenmesini içeriyordu. Çalışma sonucunda 1 litrelik serumlarda ortalama 65 mikroplastik tanesi bulunduğu belirlendi. Bu çarpıcı sonuçlar, Environmental Toxicology and Pharmacology dergisinde yayımlandı.

'1 LİTREDE 65 MİKROPLASTİK TESPİT EDİLDİ'

Öğr. Gör. Dr. Uğur Çağlayan, "Bölgedeki eczanelerden farklı tipteki ambalajlardaki serum örneklerini topladık. Bu örnekleri, hastalara verilecekmiş gibi bir filtreden geçirdik ve filtre üzerinde tutunan polimerleri, mikroplastik parçacıklarını Raman analizi ile belirledik. Topladığımız 13 farklı markadaki serum örneklerinde 1 litrelikte ortalama 65 mikroplastik tanesi tespit ettik" şeklinde açıkladı.

'MİKROPLASTİKLERİN KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR'

Prof. Dr. Sedat Gündoğdu ise, damardaki kan plakalarında mikroplastiklerin kalp krizi riskini artırdığını belirterek, "Ancak damarlardaki mikroplastiklerin varlığıyla ilgili detaylı bir araştırma yoktu. Bu çalışma, damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koydu. OECD ülkelerindeki hastane yatış sürelerini baz alarak yaptığımız hesaplamalara göre, bu tedavi yöntemiyle bir kişinin yılda yaklaşık 200 ile 350 mikroplastik parçasını vücuduna aldığını belirledik" dedi.

'CAM SERUM KULLANILMALI'

Prof. Dr. Gündoğdu, özellikle sağlık sektöründe plastik kullanımının azaltılmasının önemine vurgu yaparak, "Plastiğin insanlar ve diğer canlılarla bu kadar yakın temas halinde olması durumunu tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Plastik, Parkinson, Alzheimer, demans, kalp krizi ve tümör oluşumu gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Tıbbi tedavilerde plastik kullanımının sınırlandırılması ve cam serumların tercih edilmesi, sağlık açısından önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye Haberleri