Bir seri provokasyon öyküsü: Daha neler olacak, neler, kadrolu provokatörler sahnede

Türkiye'nin en büyük beşinci partisi konumunda olan İYİ Parti, tecrübeli siyasetçi Meral Akşener'in MHP'den ayrılmasının ardından, 2018 yılında kuruldu. Kuruluşuna giden süreçten başlayan 'engellemeler ve provokasyonlar' dizisi, evinden başlarken bugün gittiği her ilde Akşener'in karşısına çıkabiliyor. halktv.com.tr olarak olarak İYİ Parti'nin kurulduğu günden bu yana yaşadıklarını inceledik.

Milliyetçi Hareket Partisi’nden 2016’da ihraç edilen Meral Akşener, siyasete, yine milliyetçi profilde olan İYİ Parti’yi kurarak devam etme kararı aldı.

Akşener, Kasım 2015 seçimlerinde MHP’nin başarısızlığını eleştirmiş, kurultay talebinde bulunmuştu. MHP yönetimi bu talebi rederken Akşener’in ihraç sürecini başlatmıştı.

Akşener, partisinin (MHP) TBMM’ye dördüncü parti olarak girmesini eleştirirken “Üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım” demişti.

'Ne kongreymiş kardeşim!'

MHP, tüm bu tartışmaların odağında kongreye gitme kararı aldı. 16 Kasım 2016’da dört aday, (Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ) Ankara’ya MHP kongresi için gitti. Fakat kongrenin yapılacağı otelin önü, polis kuvvetleri tarafından barikatla kapatılmıştı.

Kongrenin yapılması engellenirken Akşener duruma, “Ne kongreymiş kardeşim” diyerek tepki gösterdi.

Aynı yılın Eylül’ünde ise Akşener, MHP’den ihraç edildi.

Elektrikler kesildi, megafonla konuşma yaptı

İlk olarak 1995’te milletvekili olarak Meclis’e giren Akşener’in siyasi kariyeri, bir ihraçla sonlandırılacak gibi değildi. Türkiye’nin en karanlık dönemlerinde İçişleri Bakanlığı görevini yapmış, 4 Temmuz 2001’de o dönem yeni kurulan AKP’ye, kısa bir süre sonra ise MHP’ye katılmıştı.

MHP'den ihraç edilmesi belli ki siyasetten kopmasına neden olmayacaktı.

Kongrenin ardından ise 11 Şubat 2017'de Meral Akşener'in Çanakkale'deki konuşması engellenmeye çalışıldı.

Milli İradeye Saygı’ toplantısının yapılacağı otelin yönetimi son dakikada karar değiştirince, toplantının yapılamayacağı söylendi.

Katılımcılar iznin iptal edilmesini kabul etmeyince otel yönetimi elektriği kesti. Yaşananlara rağmen Akşener, eline megafonu alarak yaklaşık bin kişinin bulunduğu salonda konuşmasını yaptı.

'Son ihtarım'

Meral Akşener'in parti hazırlıklarında bulunduğu sırada MHP lideri Devlet Bahçeli, 4 Ekim'de sosyal medya hesabından, Akşener'e seslenerek, "Son ihtarım" dedi.

5 Ekim'de MHP'li bir grup Meral Akşener'in Üsküdar'da bulunan evine doğru yürüyüşe geçti. Akşener'in kendi hesabından yaptığı paylaşımda, kalabalık bir grup evin önünde sloganlar atarken, Akşener, "Yüreğin yetiyorsa kendin gel, bekleriz" dedi.

İYİ Parti kuruluyor

Nitekim Akşener, siyasetten kopmadı. “Türkiye İYİ olacak” sloganıyla, 2017 yılında İYİ Parti’nin kurucu genel başkanı Meral Akşener oldu. MHP’nin AKP’yle kurduğu ittifakı eleştiren birçok MHP’li de Akşener’in arkasında yer aldı.

Fakat Akşener, partisini kurduktan hemen sonra AKP-MHP koalisyonun ‘seçime katılmasının engellenmesi’ yönündeki söylemleriyle karşılaştı.

2018 Haziran’da yapılan erken seçimler öncesi İYİ Parti’nin teşkilatlanma ve tarih şartını karşılaması şartı, seçime katılmasının engelleneceği iddialarını daha da güçlendirdi.

'15 milletvekili'

İYİ Partililer, birçok planlarının olduğunu, seçime her şekilde girebileceklerini söylerken 22 Nisan 2018’te siyasi manevra yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçtiğini açıkladı.

TBMM’de grubu olan partilerden seçime katılma şartı aranmaması nedeniyle İYİ Parti’nin seçime katılmasının önündeki engeller böylelikle kalkmış oldu.

Baskın seçim-seçime katılamama krizi’ aynı zamanda Akşener’in yeni dönemde yaşadığı ilk krizlerden biriydi.

2018 seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 9,96 oy alan İYİ Parti, 43 milletvekiliyle TBMM'ye girdi.

"Evine dön"

Akşener liderliğinde İYİ Parti, hızlı bir şekilde Türkiye'nin tüm bölgelerinde teşkilatlanmasını tamamladı. Süreç içerisinde Akşener'in çıkışları, AKP ve MHP liderleri tarafından tepki gördü.

Tüm bu tartışmaların ortasında Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi tartışmalarında İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan farklı bir tutum almış olmasının ardından MHP lideri Bahçeli, "Sayın Akşener'in evine dönmesi doğru ve tutarlı olacaktır” diyerek partiye dönmesi konusunda çağrıda bulundu.

Akşener'in bu çağrıya yanıtı, "Sayın Erdoğan'a bir çağrıda bulunmak istiyorum; ortağı ile ilgilensin, ne zaman sayın Erdoğan'ın ilgisi azalıyor, Sayın Bahçeli başta ben olmak üzere partime sardırıyor. Biz bundan bıktık, lütfen ortağı ile ilgilensin" oldu.

İl binasına saldırı

Malatya'da İYİ Parti İl Başkanlığı'nın bulunduğu binasına, sopayla saldıran bir kişi, il başkanlığının camlarını kırdı. 43 suç kaydı bulunduğu ortaya çıkan saldırgan gözaltına alındı.

Rize'deki provokasyon

Akşener, İkizdere'de esnaf ziyareti sırasında ise 60-70 kişilik bir grubun saldırısına maruz kaldı. AKP ve MHP’lilerin yer aldığı grup İYİ Parti Erzurum İl Başkanı Melih Kırkpınar’ı hedef aldı. Saldırı partililerin ve güvenlik güçlerinin müdahalesiyle büyümeden engellendi. Saldırganlar olay yerinden uzaklaştırıldı.

'Gelin hanım, bunlar iyi günler'

Akşener Mayıs ayında Rize'deki ziyaretleri sırasında yaşanan gerginliğin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Akşener'e kastederek, "Gelin hanıma gayet güzel ders veriliyor. Daha neler olacak neler. Bunlar iyi günler" demişti.

'Sivas'a giremez'

Meral Akşener'in Sivas ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bazı kişilerin sözlü sataşmada bulunması üzerine arbede çıktı. Akşener'e sözlü olarak tepki gösteren vatandaşlar, "Millet nereye aç, zekat verecek adam bulamıyorum. Çocukluğumda araba yoktu piyasada, şimdi park edemiyoruz" derken Akşener'i "FETÖ'cü" olmakla suçladı.

Grubun içinden biri Akşener'e yönelik olarak, "Sivas gibi bir yere o kadın giremez" diye seslenmişti.

Akşener, yaşananların ardından "5 yıldır geziyorum, tutuklayan yok. Ben madem FETÖ'cüyüm gereğini yapın, ama ben bu ülkede kimin ne halt olduğunu bilenlerdenim" diye konuştu.

Buğra Kavuncu'ya saldırı

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Halk TV'de katıldığı programın çıkışında yumruklu saldırıya uğradı. Saldırganın MHP'ye yakınlığıyla bilinen Ülkü Ocakları'yla ilişkisi olduğu ortaya çıkmış, aynı gün yakalanan saldırgan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bir ay tutuklu kalan saldırgan, Eylül ayında tahliye edildi.

Bitlis'te yaşananlar

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Siirt'te esnaf ziyareti sırasında bir vatandaş, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor" dedi.

Akşener, vatandaşın sözlerine ''Kabul edilemez'' yanıtını verirken sosyal medyada AKP ve MHP'ye yakın olan hesaplar, Akşener'in sözlere kayıtsız kaldığını söyledi.

Bingöl'de kadrolu provaktör

İYİ Parti lideri Akşener başkanlığında parti heyetinin Bingöl'e yaptığı ziyaret sırasında Akşener'i protesto eden şehit yakını Tahir Gümren'a İYİ Parti Grup Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, küfür etti. Bunun üzerine tepkiler alan Türkkan, önce sosyal medyadan küfür ettiğini inkar etmiş ancak sonradan yayınladığı bir video ile küfür ettiğini kabul ederek grup başkanvekilliği görevinden istifa etti.

Elazığ'da provakasyon hazırlığı ifşa oldu

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Elazığ'daki esnaf ziyareti sırasında, A Haber muhabirinin bir kişiye "Sen sorunu sor, biz kayıt alacağız" dediği görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerdeki A Haber muhabirinin ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli olduğunu Metin Cihan ortaya çıkardı.

Türkiye Haberleri