'Çürük raporlu' kamu binaları kullanıma açıldı

Kahramanmaraş'ta daha önce yıkım kararı olan iki aile sağlığı merkezine depremden sonra "kullanılabilir" raporu verildi. Hasar tespit raporunda "deprem güvenliği değil, hasar durumu tespit edilmiştir" yazıyor.

Hatay'da dün yaşanan 6,4 büyüklüğündeki deprem ve 5,8 büyüklüğündeki artçı depremde resmi açıklamalara göre, 6 kişi yaşamını yitirip 294 kişi yaralandı. Depremlerde hasar tespiti sonucu evlerine girilebileceğini söylenen vatandaşların da enkaz altında kaldığı iddia edildi.

Deprem bölgelerinde yapılan hasar tespit çalışmalarının güvenilirliğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor. Kahramanmaraş'ta daha önce depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek çürük raporu verilen Ortaseki Aile Sağlığı Merkezi ve Elbistan Şehit Adem Aktaş 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nin 6 Şubat depremlerinde gözle görülür bir hasar almadığı için kullanıma açılmasına karar verildi.

"Dikkatli bir şekilde kullanılabilir"

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan 10 ilde hasar tespit çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve il müdürlükleri koordinesinde yapılıyor.

Şehit Adem Aktaş 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nin (ASM) sonuçlanan hasar tespit raporunda 'B' sınıfından puan verilerek düşük riskli olarak değerlendirilen bina için 'dikkatli bir şekilde kullanılabilir' ifadesi yer aldı.

Aynı binaya aslında yaklaşık üç yıl önce çürük raporu verildi. Tahliye edilmesi için çalışanlara resmi yazılar gönderildi. Ardından tahliye Covid salgını sonrasına ertelenirken bu yaz binanın boşaltılması bekleniyordu.

"Islak imzalı belge verilmedi"

Şehit Adem Aktaş 2 No'lu ASM'nin çalışanları karardan endişe duyduklarını aktardı.

Çalışanlar, İl Sağlık Müdürlüğü'nden kendilerine sözel olarak 'ASM'yi açın' dendiğini, ıslak imzalı bir belge verilmediğini, binalarında elektrik ve su olmadığını söyledi.

Bir çalışan, "Binanın birinci katı boşaltılmıştı, pazara bakan bir odasının tabanı nereden baksanız yarım metre filan göçmüştü, içe doğru çökme yapmıştı" ifadelerini kullandı. Binanın mevcut kolonlarından numune alındığına ve alınan örnekler sonucu çürük raporu verildiğine işaret eden ASM çalışanı, "Bu depremde bir şey olmaması bizim binamızın sağlam olduğunu göstermiyor ki. Ben nasıl girip çalışacağım şimdi orada? En ufak bir sarsıntıda herkes birbirine bakıyor, kaçışıyor" diye konuştu.

Şehit Adem Aktaş 2 No'lu ASM'nin sekiz hekimlik bir birim olduğunu, toplam personelin 20 kişiyi bulduğunu dile getiren çalışanlar, normal şartlarda günde 50-60 hastaya baktıklarını, deprem güvenliği olmayan bir binanın kullanıma açılmasının, artçı sarsıntılar devam ederken çok sayıda hastanın da hayatını riske atmak anlamına geleceğini vurguladı.

"İlçe Emniyet Müdürlüğü binası da açık"

Şehit Adem Aktaş 2 No'lu ASM, Güneşli Mahallesi, Ahmet Karabağ Caddesi'nde bulunuyor. ASM çalışanları bu bölgenin depremden çok fazla hasar aldığını vurguluyor.

Çalışanlar, binanın çevresinde bulunan diğer kamu binalarının da benzer durumda olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede İlçe Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, TEDAŞ ve bir okul binası da bulunuyor. Okul binası boşaltılmış durumda.

Bu binaların hepsinin çürük raporu olduğunu, bunu herkesin bildiğini ifade eden bir çalışan, "Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün binası da çürük raporluydu ama şu an kullanıma açık olduğunu gördük" dedi.

"Deprem güvenliği değil, hasar durumu tespit edildi"

Öte yandan Kahramanmaraş'taki Ortaseki Aile Sağlığı Merkezi de daha önce çürük raporu olmasına rağmen kullanıma açıldı.

Bina için hazırlanan hasar tespit raporunda yer alan ifadeler, binanın deprem güvenliği bilinmeden kullanıma açıldığını gösteriyor.

"Artçı sarsıntılara dayanabilir, hemen kullanıma açılabilir" değerlendirmesiyle sonuçlanan raporda, "İş bu rapor kapsamında ilgili yapının gözleme dayalı hızlı hasar tespiti gerçekleştirilmiş ve ulaşılan sonuçlar rapor edilmiştir. Gerçekleştirilen hızlı değerlendirme kapsamında binanın deprem güvenliği değil, hasar durumu tespit edilmiştir. Yapının deprem güvenliğinin tespiti için Türkiye Bina Yönetmeliği 2018 kapsamında deprem performans analizlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir" deniliyor.

Türkiye Haberleri