Cumartesi Anneleri 27 Mayıs 1995 yılından beri kaybolan yakınlarının bulunması için her hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturup yakınlarının bulunmasını talep ediyordu. Bu eylem, Arjantin'de de Plaza Del Mayo Meydanı'nda toplanan annelerin sesinin dünyaya duyulmasının ardından Türkiye'de de başlamıştı.
Galatasaray Meydanı'nda toplanan annelere kimi zaman aydınlar, siyasetçiler, sanatçılar da katılmış ve eylemleri ses getirmişti. Annelerin başlıca talepleri kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu'nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalamasıydı.
46 kişiye dava açılmıştı
Halen aynı talepleri savunan anneler 20 Ağustos 2018 yılında eylemlerinin 700. haftasında yine Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Ancak polis müdahalesiyle karşılaşan kayıp yakınlarından 46 kişi gözaltına alındı ve haklarında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet’ suçundan dava açıldı.
Bugün 5. duruşma görüldü
Sanıkların 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği davaya bugün, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Davanın bugün yapılan beşinci duruşmasına, bazı sanıklar ile avukatları katıldı. Duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker ile Amerikan ve Alman konsolosluklarından temsilciler de izledi.
'Adliye önünde yaşananlar davayı ilgilendirmez'
Sanıklar ve avukatları, duruşma öncesinde adliye önünde polis müdahalesiyle karşılaştıklarını, bazı sanık ve avukatların gözaltına alındığını ve bu nedenle savunma yapamayacaklarını belirterek süre istedi. Adliye önünde davayı izlemeye gelenler arasında bulunan SOL Parti Meclis Üyesi Alper Taş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve 14 kişi daha gözaltına alındı.
Adliye önünde yaşananların duruşmayı ilgilendirmediğini söyleyen hakime avukatlar tepki gösterdi. Sanık avukatlarından biri, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
3 Şubat'a ertelendi
Duruşma savcısı, dosyadaki eksik savunmaların tamamlanmasını talep etti. Mahkeme, savunma yapmamış olan sanıklara bir sonraki duruşmaya kadar son kez süre verilmesine karar verdi. Adliye önünde yaşananlar için polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini değerlendiren mahkeme, tarafların Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurabileceği gerekçesiyle bu talebi reddetti ve duruşmayı 3 Şubat 2023 tarihine erteledi.