halktv.com.tr Haber Merkezi
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında enfekte olan insan sayısı 100 bin 162'ye yükseldi. Toplam ölüm sayısı 3 bin 406'ya ulaşırken bunların büyük çoğunluğu salgının 'sıfır' noktası olan Çin'in Hubei eyaletinde.
Hastalığa yakalananların 55 bin 812'si iyileşerek taburcu oldu. Ölümler ve iyileşenler dışında hâlen tedavisi süren 40 bin 944 kişiden 6 bin 278 kişinin ise durumu ağır.
Salgının başladığı Çin'de 80 bin 559 kişinin enfekte olduğu açıklanırken, 3 bin 42 kişi yaşamını yitirdi. Tedavisi süren 23 bin 588 kişiden 5 bin 737 kişinin ise durumu ciddi.
Öte yandan Çin'den sonra en çok vakanın tespit edildiği ülke olan Güney Kore'de tespit edilen 6 bin 593 hastadan 42'si yaşamını yitirirken; 135 kişi iyileşti ve 52 kişinin de durumu ağır.
İran'da durum hızla ağırlaşıyor
En çok hasarı alan ikinci ülke konumunda bulunan İran'da ise durum giderek ağırlaşıyor. İlk vakanın tespit edildiği 23 Şubat 2020'den bugüne kadar 4 bin 747 vaka tespit edilirken, resmi rakamlara göre 124 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda bakan, milletvekili, üst düzey bürokratın da hastalığa yakalandığı bildirilirken gayriresmi kaynaklar ölüm ve hasta sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor. İran, hastalığın Ortadoğu'ya yayılmasında merkez ülke oldu.
İtalya'da da salgın önlenemiyor
Avrupa'ya hastalığı 'ihraç' eden ülke ise İtalya. İtalya'nın kuzeyinde bulunan ve ülkenin Avrupa'ya açılan kapısı olan Lombardia bölgesi salgından en çok etkilenen bölge. Bu bölgede bulunan ve dünyanın moda başkenti olarak bilinen Milano'da geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Moda Haftası (Fashion Week) kapsamında çok sayıda ülkeden gelenler olmuş ve Avrupa'da görülen vakaların çoğunun İtalya ile bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. İtalya'da toplamda 3 bin 858 kişi enfekte olurken, 148 kişi yaşamını yitirdi. Hâlen tedavisi süren 351 kişinin ise durumu ağır. Son olarak bugün Vatikan'da da corona virüs vakası görüldü.
Bunlarla beraber Hollanda'da bugün ilk corona virüs nedeniyle gerçekleşen ölüm meydana geldi. Suudi Arabistan, Kâbe ziyaretlerini durdurarak buranın dezenfekte edileceğini duyururken; dünya çapında çok sayıda organizasyon iptal edildi. Bununla birlikte 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın iptal edilip edilmeyeceği ise hâlen belirsizliğini koruyor.
Türkiye'de son durum
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, henüz ülkede tespit edilmiş bir vaka olmadığını ancak bunun olmayacağı anlamına gelmediğini belirtirken; virüsün ülkeye girişini engellemek için yurt dışından dönen yurttaşlara 14 gün boyunca zorunlu olmadıkça evden çıkmama tavsiyesinde bulundu. Koca, dün (5 Mart 2020) itibarıyla ülkede 1363 kişiye test yapıldığını ve tamamının negatif çıktığını ifade etti.
Çin, İran, İtalya, Irak ve Güney Kore'ye Türkiye'den gidiş-geliş tüm uçuşlar geçici olarak durduruldu. Türk Hava Yolları (THY), salgın nedeniyle bu ülkelere daha önce bilet almış olanların mayıs ayına kadar olan uçuşlarda biletlerini ücretsiz iptal edebileceklerini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin sağlık ekipmanlarına yüklenmemesi yönünde ricada bulundu. Bu tavrın, sağlık çalışanlarını tehlikeye attığını çünkü stokların tükenmesi durumunda hastalıkla haşır neşir olan sağlık çalışanlarının özellikle maske gibi gerekli ekipmanlara erişimde sıkıntı yaşayabilecekleri belirtildi.
Virüse karşı nasıl önlem alınabilir?
Virüse karşı önlemlerin en çok tavsiye edileni düzenli olarak ellerin yıkanması. Uzmanlar, ellerin çeşme suyu ve sabunla en az 20 saniye boyunca bilek ve parmak araları da dahil olmak üzere yıkanmasının yeterli olacağını belirtiyor. Su ve sabuna erişimi olmayan kişiler için yüzde 60 alkol içeren (kolonya gibi) dezenfektanların kullanılmasının da yeterli olacağı ifade ediliyor.
Virüsün 60 yaş üzeri ve hâlihazırda immün sistem hastalıkları başta olmak üzere başka bir rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olduğuna dikkat çeken uzmanlar; "Gencim, bana bir şey olmaz" demeden önce çevrede bulunan diğer insanların düşünülmesi ve önlemlerin herkes tarafından alınmasının gerekliliği konusunda uyarılarda bulunuyor.