Cihantimur'dan iade anlaşması hamlesi

İstanbul'da bir kişinin ölümüne sebep olan Timur Cihantimur'un ABD'deki avukatları Türkiye ile imzalanan iade anlaşmasının müvekkillerini bağlamadığını iddia etti.

Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un Türkiye'ye iadesiyle ilgili dava, Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi'nde devam ediyor.

Cihantimur, İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz araç kullanarak Murat Aci’nin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Savcılık, Eylem Tok'un iadesi için bir karar taslağı sundu ve hakimin onayını bekliyor. Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin şartlı tahliye edilerek serbest bırakılması için çalışıyor.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre; Avukatlar Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, mahkemeye sundukları dilekçede, Türkiye'nin iade talebinin iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması kapsamında olmadığını öne sürdü.

Cihantimur'un henüz hakkında Türkiye'de iddianame hazırlanmadığı, sadece arandığını ve bu nedenle iade talebinin geçersiz olduğunu savundular.

“Anlaşma, devam etmekte olan bir soruşturmayla ilgili olarak aranan kişilerden daha ziyade suçlanan kişilerin iadesini öngörmektedir. Daha önce görülen iade davalarında sanığın iadesi için, talep eden tarafın başka bir ülkedeki devam eden cezai suçlamaları kanıtlaması gerektirdiği yönünde karar alınmıştır. Türkiye, Cihantimur aleyhine bir iddianame hazırlamamış veya resmi bir suçlama yayımlamamıştır. Sadece taksirle öldürme ve yaralama suçundan yargılanmak üzere arandığı ifade edilmiştir”

Ayrıca, Türkiye’nin iade talebinde Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğunun belirtilmediğine ve sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna vurgu yapıldı. Avukatlar, Cihantimur'un yaklaşık iki aydır tutuklu olduğunu ve Türkiye'nin iade talebinin reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Avukatlar şunları söyledi:

“Cihantimur, yaklaşık iki aydır hapsedilmiştir. Anlaşmanın 4. maddesine göre taraflardan hiçbiri, kendi vatandaşlarını iade etmekle yükümlü değildir. Türk avukatının değerlendirmelerine göre, roller tersine dönse ABD, Türkiye vatandaşı bir gencin iadesini isteseydi, Türkiye kendi vatandaşının ABD'ye iadesine izin vermeyecekti. Bu nedenle Türkiye’nin iade talebi reddedilmeli ve Cihantimur serbest bırakılmalı”

Türkiye Haberleri