Çiftçinin isyanı tarlayı kızıla döndürdü

Bursa'da domates üreticisi '3,5 liradan alım olacak' sözünün karşılığını alamayınca tarlasındaki domatesi toplamayıp üzerine ızgara çektirdi.

Yurdun dört bir yanında çiftçi isyanda. Yüksek enflasyona rağmen çiftçinin ürünlerine geçen seneki fiyatlar paha biçiliyor.

Tarım emekçileri, birçok ilde eylem yaptı. Traktörleri ile mazot pahalılığından alım fiyatlarına ve kuraklığa kadar seslerini duyurmaya çalıştı.

En yoğun protestolardan biri de Bursa'nın Karacabey ilçesinde oldu. Geçtiğimiz haftalarda "Hükümet istifa sloganları" ile 4 saat boyunca süren eylem, Vali Mahmut Demirtaş'ın domates 3,5 liradan alınacak sözünün ardından bitti.

Üreticilerin çoğu verilen sözdeki gibi 3,5 liradan değil 2,3 liraya ürünlerini sattı. Birçok üretici de domateslerinin yeteri olgunluk veya irilikte olmadığı iddiasıyla satış yapamadı.

İlçeye bağlı Akhisar köyünde çiftçi Ahmet Özcan, tarlasında satacağı ürün maliyetini karşılayamadığını hesaplayınca ızgara çektirdi.

Izgara çekimi veya diskaro denilen tarım yöntem, traktöre bağlanan pulluk vasıtasıyla tohum yatağı yapma işlemini ifade ediyor.

Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, çiftçini derdini şu sözlerle anlatmıştı:

"Sorun çok büyük. Yıkım var. Ondan sonra kalacağız borçlarımızla baş başa. Ondan sonra Allah yardımcımız olsun diyorum. Sayın Vali bize söz verdi. Tarım Bakan Yardımcımız söz verdi. Sayın iktidar milletvekilleri, Bursa milletvekilleri gelin, bu fabrikaları denetleyin. Bu çiftçileri denetleyin. Çiftçinin mallarını alan sanayiciyi denetleyin. Zaten kaldı 20 gün. 20 gün sonra her şey bitecek. Bu 20 gün zarfında siz burada ne yaptınız, yaptınız. Yapamadınız, zaten her şey kendiliğinden oluşacak."

Türkiye Haberleri