Çiftçinin hasatı bayramla değil isyanla geldi

Edirneli çiftçiler, büyük bir sevinç yaşamaları gereken hasat töreninde traktörleriyle eylem yaptı.

AKP iktidarının politikaları nedeniyle çiftçi zor durumda. Yüksek enflasyona rağmen çiftçinin ürünlerine neredeyse geçen senenin fiyatları biçiliyor.

Edirne'de de ayçiçeği hasat töreni yapan çiftçiler, bu sene sevinç yerine büyük bir burukluk yaşıyor.

İktidarın politikalarına tepki gösteren tarım emekçileri, ayçiçek ön alım fiyatları nedeniyle traktörlerine binip konvoyla seslerini duyurmaya çalıştı.

Çiftçiler Türk bayraklarını da traktörlerine asıp, ‘Tarıma ve çiftçiye sahip çık’, ‘Ayçiçeği kurudu, üretici zorda’, ‘Traktör icrada, çiftçi hapiste, hükümet nerede’ yazılı pankartlar açtı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da emekçilerin protestosuna katılıp açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, uzun süredir Trakya'da gösterilen kuraklık nedeniyle üreticiye destek verilmesinin şart olduğun ifade etti.

Bayraktar, çiftçinin ürünün baskılayarak enflasyonun da kontrol altına alınmayacağını belirtip şunları ifade etti:

“Verimde yüzde 25-50 oranında azalma olduğunu görüyoruz. Verim düşük olduğu için üreticinin ürününden sağlayacağı gelir de düşük olacak. Bölgede gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi fevkalade önemlidir. Alım fiyatının yükseltilmesi üreticilerimizi hem motive edecek hem gelir kaybını azaltacaktır.

"VERGİSİ ÖDEMEYENLERİ YAKALAYIN"

Buradan Maliye Bakanımıza sesleniyorum; süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürün fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Böyle yaparsanız önümüzdeki dönem gıda fiyatlarını patlatırsınız. Tüketicilerimizi de bu ürünlere ulaşmaz hale getirirsiniz. Yoksulluk içerisinde yaşayan çiftçilerimize fiyat vermeyerek ücretli kesime, memura, işçiye, emekliye yeterli zam yapmayarak enflasyonu düşürmeye çalışırsanız toplumda huzuru yok edersiniz. İnsanlarımızı daha fazla mutsuz edersiniz. Enflasyonu önlemek istiyorsanız kayıt dışı yollarla servetlerini katlayan lüks yaşantılarını çekinmeden sergileyen vergisini ödemeyen bu kesimleri servet beyanı getirmek suretiyle yakalayıp vergilendirin.”

Türkiye Haberleri