Belediye tarafından yapılan açıklamaya göre, katma değeri yüksek bitkilerin üretimini teşvik etmek ve çiftçilerin gelirini artırmak amacıyla dört yıl önce hayata geçirilen proje, ilk aşamada 1140 dekar alana 5 milyon adet tıbbi ve aromatik bitki fidesi dikildi.
Bu yılın ilk biberiye hasadı Kandıra ve Karamürsel ilçelerinde gerçekleştirilmeye başlandı.
Hasat işlemleri, hem insan gücüyle hem de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından özel olarak tasarlanıp üretilen römork yüklemeli tıbbi ve aromatik bitki hasat makinesiyle yapılmakta. Bu makine sayesinde, bitkilere zarar vermeden hızlı ve verimli bir hasat süreci sağlıyor.
Karamürsel İhsaniye Mahallesi'ndeki tarlasında biberiye hasadı gerçekleştiren çiftçi Enver Güzel, Büyükşehir Belediyesi'nin mazot ve gübre gibi tarımsal desteklerinden faydalandığını belirtti. Yaklaşık 15 dekarlık arazisine 28 bin biberiye fidesi ektiğini ve 6 bin 220 kilogram ürün elde ettiğini ifade eden Güzel, biberiyenin veriminden oldukça memnun olduğunu söyledi.
Daha önce arazisine arpa ve buğday ektiğini, TABİP ile 2021'de tanıştığını aktaran Güzel, "3 yıldır biberiye yetiştiriyorum. Şu an ikinci hasadımızı yapıyoruz. Sözleşmeli ve alım garantili projeden memnunum. Desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
BİBERİYE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar bileşikler açısından zengin olan biberiye otu, kaygı etkilerini ortadan kaldırarak ruh halini iyileştirme, öğrenme ve hafızayı geliştirme, ağrıları azaltma ve uyku kalitesini arttırma ve göz sağlığını koruma üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.