Çiftçiden acı sözler: Toplandık ama sesimizi kimse duymaz

İzmir Kınık'ta domates üreticileri, düşük fiyatlar nedeniyle traktörlerle yol kapattı. Çiftçiler, tarım politikalarını eleştirip, seslerinin duyulmadığını belirtti.

İzmir'in Kınık ilçesinde salçalık domates üreticileri, domates fiyatlarının düşmesini protesto etmek için yürüyüş düzenledi ve traktörlerle yolları kapattı. Yol kapatma nedeniyle jandarma ile gerginlik yaşandı.

Bir çiftçi patronlara isyan etti. Emekçi, "Battık iflas ettik. Bu üreticinin kaderi iki tane fabrikanın elinde mi? Ayıp, alsın fabrikasını dışarı götürsün" dedi.

Bir emekçi de, "Bütün ovanın suyunu kuruttular" dedi.

"BEN ZATEN ÖLMÜŞÜM"

Muhtemelen jandarmanın 'can güvenliği' uyarısı yaptığı bir başka emekçi, "Ben zaten ölmüşüm, ne can güvenliğinden bahsediyorsun ağabey" yanıtını verdi.

Çiftçiler, domates fidanını 2,25 TL'ye alıp, ürettikleri domatesi 1,80 TL'ye satmak zorunda kaldıklarını belirterek zarar ettiklerini ifade etti.

Bir üretici, artan maliyetlere rağmen ürünlerini düşük fiyata satmak zorunda kaldıklarını, tarım politikalarının çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi.

80 YAŞINDA TARIM İŞÇİSİ...

80 yaşındaki bir kadın işçi, geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu vurgularken, başka bir kadın işçi de hayat mücadelesinin zorluklarına dikkat çekti. Kadın şunları dile getirdi:

"Devletin yardım etmesi lazım. 80 yaşındayım ben, burada yevmiye alıp ev geçindireceğim" derken bir diğer kadın işçi, "Ben bu tarlaya çocuğumu bırakıp geliyorum. Hakkımız çok yeniyor, aşırı derecede. Hayat mücadelesi gerçekten zor" ifadelerini kullandı. Başka bir üretici, "Biz bu memleketin en güzel ovasında yaşıyoruz. Burası Bakırçay. Üç sene önce 3,5 liraya sattığım domatesi şimdi 1,90 kuruşa veriyorum. Pamuk 30 liraydı, şimdi 17 lira. Ne olacak bu milletin hali? Bu hükümet nerede? Emekli yılı diyorlardı, ne oldu emekli yılına"

ÇİFTÇİDEN ACI SÖZLER: BURADA TOPLANDIK AMA SESİMİZ DUYULMAZ

Bir çiftçi eyleme geçseler de seslerini duyulmayacağını söyledi. Emekçi, şunları söyledi:

"Çiftçi 2 lira 250 kuruşa aldığı domates fidanını üretti ve 2 liraya domates alıyorlar, 1,80 kuruşa domates alıyorlar. Bunun karı nerede? Çiftçi domatesi toplatmak için bin lira tarlada para ödüyor. Amele parası, gübresi, mazotu. Bunlar için ne diyebilirim? Çiftçinin öldüğü yer burası. Mazot geçtiğimiz sene 22- 23 liraydı, şimdi oldu 44- 45 lira. Domates satışı 1,80- 2 lira, fidanın tanesi 2 lira 250 kuruş. Daha yüksek fiyatı olanlar da var. Bunun zararını karını nasıl anlatayım? Özel sektör çiftçinin hiçbir derdine dayanak değil, hiçbir yerde güvencemiz yok. Bizler buraya toplandık ama sesimizi kimse duymaz. Yine duyuramayacağız sesimizi. Domateslerimiz sözleşmeliydi, yaptıkları sözleşmeleri geri çektiler. Yapılan sözleşme 3,50 kuruştu, şu anda 1,80 kuruşa domates alıyorlar. Sözleşmeler tek taraflı, özel sektör kendine göre sözleşme yapıyor. Bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Dayanağımız da yok."

KAYMAKAMLIK ÖNÜNDE ÇİFTÇİNİN TABUTU...

Çiftçiler, yaklaşık 200 traktörle konvoy yaptıktan sonra Kınık Meydanı’na geldi. Meydanda toplanan üreticiler, "Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın" yazılı bir tabutu kaymakamlık önüne getirdi. İstiklal Marşı okundu. Ardından emekçiler adına Sefa Köken konuşma yaptı. Köken, "O gördüğünüz traktörlerin hepsi banka kredili, hacizli, çoğu da bu sene satılacaktır, görürsünüz ve duyacaksınız. Ama biz utanmıyoruz. Bizi bu duruma düşürenler utansın." dedi.

Köken, seslerinin duyulmadığını belirterek, mevcut tarım politikalarının değiştirilmesini talep etti.

"YAPABİLECEĞİM BU VAR ŞU AN"

Çiftçiler için konuşma yapan Sefa Köken'den sonra Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur ise "Çiftçi kardeşlerimizin çocuklarına, öğrencilerimize komple kırtasiye desteğinin sözünü veriyorum. Şu anda yapabileceğim bu var. Sizlere söz veriyorum, çiftçiler bir daha bu sorunları yaşamayacak ve yaşamayacaksınız" dedi.

Türkiye Haberleri