CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Önergede şu ifadeler kullanıldı:
Osman Kavala’ya, 2 yıl 4 ay tutuklu kaldıktan sonra 18 Şubat 2020 tarihli duruşmada beraat kararı verildi ve tahliye edildi. Ardından, 15 Temmuz soruşturması kapsamında gözaltına alınan Osman Kavala, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı ve Silivri Cezaevi’ne gönderildi.
Bu gelişmeler üzerine basın yayın organlarında yer alan haberlerde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile iktidara yakın bazı çevreler arasında yaşanan çekişmelerin Kavala’nın tekrar gözaltına alınıp tutuklanmasına neden olduğu belirtildi. Osman Kavala’nın şahsında, iktidar çevrelerinde tahliyesine ya da tutuklanmasına yönelik bir mücadele ve gerilimin yaşandığı köşe yazılarına konu oldu.
Bu bağlamda;
- Basın yayın organlarına konu olan Osman Kavala’nın önce beraat ve tahliye ettirilip, ardından gözaltına alınıp tutuklanmasına ilişkin adı geçen iddialar doğru mudur?
- AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısındaki konuşmanın ilgili yargı kararında etkisi var mıdır?
- Yine Kavala Davası üzerinden, mahkemelerin kanaat ve kararlarına esas teşkil eden yasaların amir hükümleri midir? Yoksa bazı çevrelerin ve kişilerin kendi arasındaki çekişmeler midir?
- HSK’nın, Gezi Davası’nda beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında inceleme ve soruşturma başlatmasının nedenleri nelerdir?
- Osman Kavala’nın Balyoz ve Ergenekon Davalarında insan hakları, yargılama usul ve esaslarının hukuka dayandırılması, adil yargılanma hakkı gibi temel evrensel kriterlerin uygulanması çağrısını yapan bir kişi olarak kendisinin maruz kaldığı davaları ve sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?