Gıda üretiminde kayıt dışı çalışanların olduğunun görüldüğüne dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sağlık kontrolü yapılmadan gıda üretiminde çalışanlar engellenmeli, çalıştıran işverenlere yaptırım uygulanmalı” dedi.
Gürer verdiği kanun teklifi ile portör muayenesi olmadan işçi çalıştıran işyerlerine yaptırım uygulanması ve portör muayenesi olmadan işçi çalıştırılamamasını istedi. Gürer, “Gıda üretim ve satış yerlerinde işe girişlerde ve işe girdikten sonra belli periyotlarda portör muayenesi de dahil sağlık kontrolünün yaptırılması şarttır” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gittiğiniz lokantada, fırında, benzer iş yerlerinde kaçak işçiler çalışıyor. Bunu gittiğiniz zaman siz de görüyorsunuz, saptıyorsunuz. Geçmişte gıdayla ilgili üretim yapılan her yerde portör muayenesi ve akciğer filmi çalışanlar için zorunluluktu ancak bununla ilgili yapılan düzenlemede çalıştırana bu iş bırakıldı.
Bir salgın hastalığın ya da birinde olan hastalığın size bulaşabileceği bir yol da gıdadır. Bu konunun dikkate alınması gerekiyor. Daha önce gıdayla ilgili denetimler belediyenin de yapabildiği bir olaydı ancak bu, Tarım Bakanlığına geçti, Tarım Bakanlığının kadroları bu konuda yeterli değil. Yeniden belediye zabıtaları eliyle bu kontrollerin yapılması gerekiyor. Merdiven altı üretimin, kayıt dışının kontrol altına alınmaması sağlığımız açısından ayrıca sorunlar yaratıyor” ifadelerini kullandı.
“SÜREKLİ KONTROL ŞART”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kanun Teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi, “Ülkemizde yabancı uyruklu olup kayıt dışı ya da izinli çalışanlar önemli ölçüde gıda üretim sektöründe yer almakta, restoran ve üretim işlerinde çalışmaktadır.
Düşük ücret ile zor koşullarda yaşam sürdüren yabancı uyrukluların sağlık durumları doğrudan binlerce kişiyi etkileyecek sorunlar üretebilir. Gıda üretiminde portör muayenesi ve akciğer filmi ve doktor muayenesi daha önce zorunlu iken bu değiştirilip tercihe bırakılmıştır, insan sağlığı ile doğrudan ilgili bu durumu ortadan kaldıracak düzenleme şarttır.
Gıda, sağlığımızı doğrudan ilgilendiriyor. Gıda üreten yerlerde portör ve akciğer filmi çektirmeden işe başlatılmamalıdır. Üretimin tüm aşamasında denetim önemlidir” dedi.
“6 AYDA BİR MUAYENE ŞART”
Teklifinde, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerinde çalışanların, işe girişlerinde portör muayenesi de dâhil sağlık kontrolü yaptırmak ve bunların sonuçlarını iş yerine ibraz etmek zorunda olmasını talep eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, değiştirilecek maddede, Bu muayenelerin 6 ayda bir yenilenmesi, söz konusu muayeneleri yaptırmadan işçi çalıştıran iş yerlerine ilk ihlal için 500 Türk lirası, sonraki ihlaller için ise her defasında 1000 Türk lirası idari para cezası verilmesini talep etti.