CHP'li Günaydın: Bize kimse hayvan öldürtemez

CHP'li Gökhan Günaydın, AKP'nin sokak köpekleri düzenlemesi hakkında, "Bize kimse hayvan öldürtemez. ‘Yasa çıktı, hayvan öldüreceksin.’ Sen talimatını kime verirsen ver. Biz bunu yapmayacağız" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TBMM'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Günaydın, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı. Günaydın, köpek katliamının önünü açacak düzenleme ile ilgili partisinin net bir şekilde ölüme hayır dediğini ifade etti.

Günaydın, AKP'nin belediye borçlarında tarafsız kalma görüntüsü çizdiğini fakat CHP'li belediyeleri hedef aldığını söyledi.

Günaydın, tüzük kurultayının olağanüstü kurultaya dönüşecek iddiasına da, "Birisi olağanüstü kurultay çağırabilecek güce sahipse çağırsın ve olağanüstü kurultayı görelim" dedi. Günaydın'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"CHP'YE BAĞIR 'AKP'YE DE YAPACAĞIM' DE"

“2022 Sayıştay raporuna bakınız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili olarak. Belediyelerin bağlılarının ve iştiraklerinin toplam borcunu 38 milyar TL olarak tanımlıyor ve diyor ki ‘Kurumun toplam bütçesinin 1 trilyon 42 TL olduğu düşünüldüğünde, belediyelerin borcu bu bütçenin yüzde 4’üne denk gelmektedir.’ 2023 ve 2024 verisi yok elimizde. Ama rakamı şimdi 95 milyar TL olarak açıklıyorlar. 38’den 95’e böyle füze gibi fırlar mı, bilmiyorum. İkincisi borç artarken bütçe de orada kalmamıştır, bütçe de yükselmiştir. Dolayısıyla yüzde 4-5’lik bir pay hala varlığını koruyordur. SGK bütçesinin yüzde 95’ini etkin bir şekilde kullanıyor musun, dönüyorsun, yüzde 4-5’ ‘İller Bankası payından keseceğim. İştiraklere haciz göndereceğim’ diyorsun. Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni 25 milyar TL borçla devraldık. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ni 11 milyar TL borçla devraldık. Şimdi bize diyorlar ki ‘En yüksek borçlu belediyeler CHP'li belediyeler.’ En büyük belediyeler CHP'li belediyeler, bundan daha doğal ne olabilir? Bununla sen bir toplumsal onay alabileceğini mi düşünüyorsun? Biriktirdiğin borcu, CHP'ye geldiği zaman ‘Ben tahsil edeceğim’ diye bağır ve bunu ‘Ama ben AKP'li belediyelere de yapacağım’ diyerek anlat.”

"BİZE KİMSE HAYVAN ÖLDÜRTEMEZ"

“Bizim meseleye bakışımız şudur: Meclis’ten bir yasa geçebilir ama o yasanın evrensel hukuka uygun olması lazım. İç hukuk, evrensel hukuktan ne kadar uzaklaşırsa orası bir hukuk devletinden çıkar ve kanun devletine dönüşür. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) var. Bunu uygulayacak olan belediyeler. TBB’den bir görüş aldınız mı? Ya da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ‘Ne güzel yasa’ diye mi bakıyordur? Çünkü AKP'li belediyeler de bunun belediyeler açısından ne kadar büyük bir külfet ve ne denli sıkıntılı süreçlere yol açabileceğini görüyor. Bize kimse hayvan öldürtemez. ‘Yasa çıktı, hayvan öldüreceksin.’ Sen talimatını kime verirsen ver. Biz bunu yapmayacağız. Bugüne kadar yaptığımız işleri daha etkinleştirmek için; kısırlaştırmaya daha fazla ağırlık vermek için, sahiplendirmeye daha fazla ağırlık vermek için, köpekle insanın karşı karşıya geldiği ve insanların zarar gördüğü ortamların sayısını azaltmak için faaliyetlerimizi arttıracağız. Bunu yaparken de hem belediyeler arasında dayanışma hem de sivil toplumla belediyeler arasında dayanışmayı sağlayacağız.”

"KORKARAK SİYASET YAPILAMAZ"

“Ben bu tüzüğü biraz bilirim. Ben tüzük kurultayının seçimli kurultaya teknik olarak dönüşemeyeceğini düşünüyorum. Ama bu tartışmayı da abesle iştigal görüyorum. Bin 400 delege var. Bunun seçimli kurultaya dönüşebilmesi için 700 delegenin imzası gerekiyor. 700 delegeyi toplarsan zaten olağanüstü kurultayı çağırıyorsun. Sorun ne? Birisi olağanüstü kurultay çağırabilecek güce sahipse çağırsın ve olağanüstü kurultayı görelim. Buradan hiç kimse kaçmaz. Buradan hiç kimse de korkarak siyaset yapmaz. Bunu da ben bir hak görürüm. Nasıl bizim değişim sürecimizi hainlik olarak tanımlayanlar olduysa, şimdi de olağanüstü kurultay toplamaya çalışanlar olursa onlara hainlik tanımlaması yapanların karşısına ilk ben çıkarım. CHP'nin yönetilmesine ilişkin muhalefet her zaman olur. Onu söyleyenlerin sesini dinleriz. Onların sesi bizim sesimizden daha yüksek olursa da olağanüstü kurultay sonuç verir. Bu işlere, bu demokratlıkla bakmak zorundayız. Ama kurultayı zehirlememek lazım. Tüzük kurultayını, tüzükte yap"

Türkiye Haberleri