CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, "milletvekilliğinden istifa" talebi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi; böylelikle Şafak Pavey'in milletvekilliği düştü. Bilindiği gibi Pavey, 15 Eylül'de yaptığı yazılı bir açıklamayla sağlık sorunlarını gerekçe göstererek milletvekilliğinden istifa etmişti.
Prosedür gereği, istifa eden milletvekilerinin istifası TBMM'de oylanarak kabul ediliyor ancak o şekilde milletvekilliği düşmüş oluyor. CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, TBMM Başkanlığına sunduğu, "milletvekilliği görevinden istifa" talebi, Meclis Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi.
Milletvekilliğinden istifa, TBMM İçtüzüğü'nün, "üyelikten istifa, hükümlülük ve kısıtlanma" başlıklı 136. maddesinde düzenleniyor.
Buna göre, TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca oylanarak karar veriliyor.
TBMM'DEKİ SON SANDALYE SAYISI
Şafak Pavey'in milletvekilliğinin düşmesinden sonra Meclis'teki son sandalye dağılımı şöyle oldu:
Adalet ve Kalkınma Partisi 316
Cumhuriyet Halk Partisi 131
Halkların Demokratik Partisi 54
Milliyetçi Hareket Partisi 36
Bağımsız milletvekili 6
Milletvekilliği sona erenler 7
TOPLAM= 550
ŞAFAK PAVEY KİMDİR
10 Temmuz 1976 tarihinde Ankara‘da doğan Şafak Pavey, 1994 yılında 17 yaşındayken Ankara‘da tanıştığı Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde konuk sanatçı olarak görev yapan müzisyen İngiliz Paul Pavey ile bir yıl sonra 1995 yılında İstanbul‘da evlendiler.
24 Mayıs 1996 tarihinde İsviçre‘de geçirdiği tren kazası sonucu sol kol ve bacağını kaybetti.
Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdikten sonra yüksek lisansını London School of Economics’de tamamlamıştır. London School of Economics’de, “Milliyetçilik ve Etnik Kökenler” üzerine master yaptı.
Birleşmiş Milletler‘de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak çalıştı. İngiliz Parlamentosu’nda zenci ve diğer azınlıkların oy haklarını koruyan Operation Black Vote adındaki parlamenter baskı grubu ile politika ve seçim kampanyası stajı yaptı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dış ilişkiler sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak Cezayir, Mısır, İran, Lübnan, Suriye ve Cenevre ofislerinde, Orta Avrupa sözcüsü olarak Macaristan‘da ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde Sekreterya Başkanı olarak çalıştı.
Annesi Ayşe Önal ve erkek kardeşi Mehmet Önal’la birlikte Londra’da yaşadı.
1996 yılında başladığı Birleşmiş Milletler’deki Engelli İnsan Hakları Sekreterliği görevini bırakarak 15 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerine girmek için Türkiye’ye geri gelmiş ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 1. bölge 5. sıradan milletvekili seçilmişti.