CHP Kurultayı öncesi Melda Onur: Bu ilgi en son 2010'da vardı, AKP de özel hazırlık yapmıştır

"CHP Kurultayı en son 2010 Mayıs ayında bu kadar ilgi görmüştü. Yani Kemal Kılıçdaroğlu'nun geldiği zaman."

ÖZEL RÖPORTAJ: CAN COŞKUN

Cumhuriyet Halk Partisi Olağan 36.kongresini 3-4 Şubat tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirecek. Peki "Adalet ve cesaret" temasıyla duyurulan Kurultay'da neler yaşanacak, CHP hangi vurgu ile tarihi 2019 sürecine girecek? Halktv.com.tr gazeteciler, CHP'nin eski yöneticileri, akademisyenler ve yazarlar ile Kurultay kulisini ve nabzını tuttu.

'5 soru&5 cevap'ta ilk konuşan isim gazeteci kökenli CHP'nin eski İstanbul Milletvekili ve eski Parti Meclisi üyesi Melda Onur oldu.

İşte yanıtları...

"BU İLGİ EN SON KILIÇDAROĞLU GELDİĞİNDE OLMUŞTU"

"CHP Kurultayı en son Kemal Kılıçdaroğlu'nun geldiği 2010 Mayıs ayında bu kadar ilgi görmüştü" diyen Onur, Kocasakal ve Eminağaoğlu'nun şansının bulunmadığını belirtti. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin adaylığına da değinen Onur, "Ben Kemal Bey'le devam edilir tahmin ediyorum ama Muharrem İnce'nin de parti içinde ve özellikle seçmendeki etkisini yabana atmam." yorumunu yaptı.

"AKP, CHP KURULTAYI İÇİN ÖZEL HAZIRLANMIŞTIR"

Onur'a göre AKP de büyük bir ilgiyle CHP'nin yeni Parti Meclisi üyelerini gözlemliyor. Onur, "AKP'nin PM'ye girecek herkesle ilgili geçmişe dönük sosyal medya taraması yaptığı ve yandaş medyasına ilk günden linç ettirmek için dosya olarak dağıttığından emin olun. Kim ne demiş, ne yemiş, ne içmiş, ne giymiş, herşeyi malzeme edecekler. Görünen o" ifadelerini kullandı.

İşte '5 soru&5 cevap'ta Melda Onur'un yanıtları: 

1-Kurultay'ın teması "Adalet ve Cesaret"... Temayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Öncelikle “Adalet” kelimesi çok doğru seçimdi. Uzun zamandır dernekte arkadaşlarla bu konuda yani Adalet konusunda bir adım atmak gerek derken CHP bunu sahiplendi. Öyle bir kelime ki kimseyi ötelemiyor, herkesin ihtiyaç duyduğu, ideolojisi, sağı solu yok. O yüzden çok benimsendi. Çok somut bir talep. Oysa “cesaret” bir talep değil. Ya da CHP'nin toplumdan bir talebi olabilir. Ne kadar tutar bilmiyorum ama ekonomik yaşama dönük bir kelime ya da bir alt mesaj daha iyi olurdu sanki. Bakalım göreceğiz. Belki de bu korku imparatorluğunda iyi gelir insanlara."

2-Bu kurultayın daha öncekilerden nitelik ve konjonktürel olarak ayrıldığını düşünüyor musunuz? 

"Partiyi hem yerel hem de genel seçimlere taşıyacak olması açsısından tabii diğer kurultaylara göre önemli. Bu kurultay önemli oranda milletvekili adayı da belirlemiş olacak. Ayrıca MYK'ya çok iş düşüyor. Bir de tabii ülke bugün tam bir uçurumun dibinde o yüzden CHP'den beklenti büyük. CHP dışındaki partilerin kurultayları o kadar ilgi görmüyor. CHP Kurultayı en son 2010 Mayıs ayında bu kadar ilgi görmüştü. Yani Kemal Kılıçdaroğlu'nun geldiği zaman. Bütün Türkiye bunu izliyordu. Sanırım bu da öyle olacak. Hem başkan adayları hem de dönemin kritikliği itibarı ile.

Öte yandan AKP'nin PM'ye girecek herkesle ilgili geçmişe dönük sosyal medya taraması yaptığı ve yandaş medyasına ilk günden linç ettirmek için dosya olarak dağıttığından emin olun. Kim ne demiş, ne yemiş, ne içmiş, ne giymiş, herşeyi malzeme edecekler. Görünen o."

3-CHP'de Kılıçdaroğlu'nun karşısına birden fazla aday adayı çıktı. Nasıl bir kurultay bekliyorsunuz?

"Çekişmeli olacağını düşünüyorum. Kocasakal ve Eminağaoğlu'ndan söz etmiyorum, şansları yok bence. Örgüt ya da CHP'liler bu iki ismi şahsen seviyor olabilirler ama ne kadar sevseler de CHP içerisinde uzun yıllar emek vermemiş kimseye başkanlığı bırakmazlar. Parti örgütlerinin tedrisatından geçmek önemlidir CHP'de. Her partide öyle olmalıdır.

Muharrem İnce geçen adaylığında bir hayli oy almıştı. Artırmış olabilir. Ama Kemal Bey'i de partililer çok seviyor. Türkiye'nin böyle bir dönemecinde başkan değişimini tercih etmeyebilirler. Ben Kemal Bey'le devam edilir tahmin ediyorum ama Muharrem İnce'nin de parti içinde ve özellikle seçmendeki etkisini yabana atmam."

4-2019 yolundaki bir Türkiye... Bir tarafta Afrin Harekatı, diğer yanda seçimler...  CHP, bu kurultaydan hangi mesaj ve vurguyla çıkmalı? 

"AKP İktidarı hatalar, yanlışlar ve bu yanlışları başkalarına ihale etme, ya da kandırılmışlığın sorumluluğunu kandırana yüklemekle yürüyor. Bu saçmalığı açıkça ortaya koyan bir bölümü olmalı kampanyanın. Çünkü bu hal artık trajikomik hale geldi. Kandırılmasalardı Nasıl Bir Türkiye idik, mesela. Ekonomi başaşağı gidiyor, işsizlik keza öyle. Buna vurgu yapmak önemli. CHP açısından çok geniş tabanı ve iktidarında CHP'nin yumuşak karnını çok iyi bilmesi açısından Afrin Konusu ya da milliyetçiliğe hitap eden iktidar faaliyetleri, sosyal demokrat tavrın, bir sol parti olma gereğinin dışına çıkabiliyor bazen. Ama bizim farkımız yani CHP'nin farkı ölümü ve savaşı değil, yaşamı ve barışı savunmak olmalı. Bunu söylemlerde hissettirmek gerek.

Afrin konusunda bir şey diyemiyorum zira bunun siyasal iletişimini yapmak, vatandaşa bunun amacının aslında farklı olduğunu anlatmak biraz zor olabilir. Tamamen iletişim gözüyle bakıyorum. Ama doğrusu en çok yadırgadığım Yunan Adaları meselesinde bu denli şahinlik."

5-Son olarak en çok tartışılan kısım. Liste meselesi... Tecrübenize dayanarak bu kurultay çarşaf mı yoksa blok listeyle mi yapılacak? CHP için hangisi daha doğru seçenek gibi duruyor?

"Tartışacak bir şey yok. Çarşaf içi blok olur :) Tabii ki doğrusu çarşaf liste. Ama elbette Genel Başkan'ın çalışmayı arzuladığı isimler vardır. Bu kişiler de bilinir ve bunların resmi olmayan listeleri de ceplerde dolaşır. Genel Başkanın birlikte çalışmayı isteyip PM'ye giremeyenler için Danışmanlık görevleri var. Herkes PM üyesi olacak diye bir şey yok. Danışmanlık bazen çok daha değer katar.

Aslında CHP'ye dışarıdan bir kurum gözüyle baktığımda, yalnızca doğru insanların doğru yerlerde olduğunu görmek isterim. Herkes milletvekilliği yapamıyor, herkes içerik üretemiyor, ya da herkes sokak siyaseti yapamıyor. İnsan kaynağınızı iyi tanıyıp kurullarınıza doğru serpiştireceksiniz. Önemli olan bu."

Türkiye Haberleri