Cengiz İnşaat’ın 2011-2022 döneminde kamudan aldığı ihaleleri inceleyen CHP milletvekili Murat Emir’in çalışmasına göre şirketin kamudan aldığı 19 milyar 717 milyon TL maliyetli 34 dev ihaleden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanıldı.
Cengiz İnşaat kamudan en fazla ihale alan beş şirket arasında yer alıyor. Emir, Cengiz'in bu ihalelerin 17’sini tek başına üstlendiğini, 17 ihalede ise iş ortaklığına başvurduğunu kaydetti.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Emir, dev kamu ihaleleri ve çevre felaketlerine yol açan projeleri ile tartışılan Cengiz İnşaat’ın aldığı ihalelerin büyük bölümünün, “pazarlık” yöntemi ile gerçekleştirildiğini vurguladı. İktidarın kamu ihaleleri ile şirketlere sermaye transferi gerçekleştirdiğini savunan Emir, “Tepki gösterince, ‘CHP projelere karşı çıkıyor’ diyorlar. Aslında onlar da çok iyi biliyor ki bizler projelere değil, vatandaşlarımızın parasının bir avuç müteahhide aktarılmasına karşıyız” diye konuştu.
Emir’in açıkladığı veriye göre, Cengiz İnşaat’ın tek başına ya da iş ortaklığı ile üstlendiği 34 kamu ihalesinden 16'sı, pazarlık yöntemi ile gerçekleştirildi. Pazarlık yöntemi ile gerçekleştirilen ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 7,7 milyar TL oldu. Emir, bu ihalelerde kamu lehine indirim oranının yüzde 18 olarak hesaplandığını söyledi.
Yalnızca iki ihale açık
Emir, Cengiz’in aldığı 16 ihalenin ise “Belli istekliler arasında” yöntemiyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Belli istekliler arasında gerçekleştirilen ihalelerin maliyetinin ise 11,3 milyar TL olduğu bildirildi. Verilere göre, Cengiz’in yüklenicisi ya da yüklenicileri arasında olduğu 34 ihaleden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanıldı.
Zenginleştiriliyorlar
Emir, şu değerlendirmelerde bulundu:
“AKP, iktidarı boyunca bir halkı yoksullaştırırken kendisine yakın olan kesimi zenginleştirdi. Kamu ihaleleri, iktidarın makbul gördüğü kişi ve kişilere para aktarma aracı olarak kullanıldı. İhale verilerini ortaya koyduk ve gördük ki Cengiz İnşaat’a verilen ihalelerden yalnızca ikisinde açık ihale yöntemi kullanılmış. Kalan 32 ihale ise rekabetin kısıtlı olduğu ihale yöntemleri ile gerçekleştirilmiş.”