Cengiz Holding Gözünü Eskişehir'e Dikti! Siyanürle Altın Çıkarmak İstiyor

AKP iktidarın aldığı ballı ihaleler ile tanınan Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. Eskişehir ormanlarında siyanürle altın çıkarmak istiyor.

Erzincan İliç'te emekçilerin kimyasal atık altında ölmesi ile siyanürlü altın madenleri yeniden gündemde.

Çevreciler ve konunun uzmanları derhal siyanürle altın madeninin felaketlerini anlatırken AKP iktidarın tek bir ses yok.

CENGİZ GÖZÜNÜ ESKİŞEHİR'E DİKTİ

Üstüne üstlük şimdi de AKP döneminde zenginleştikçe zenginleşen Cengiz Holding'in gözünü Eskişehir'e diktiği öğrenildi.

Holding'e bağlı Eti Bakır, Mihalgazi ve Tepebaşı sınırları içinde kalan alandan altın ve gümüş çıkarmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu

Eti Bakır, hazırladığı çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu ile 509 hektarlık alanı gözüne kestirdi. Bölgenin toplam bin 627 hektar olması da rantın daha da genişleyeceğini gösteriyor.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre; Bakanlığı sunduğu ÇED'e göre siyanürle altın çıkarılacak. Proje için 4 milyar 500 milyon lira harcanacak.

KESİLECEK AĞAÇ SAYISI VERMEYE BİLE TENEZZÜL ETMEDİLER

Bölgenin arkeolojik alanlara da yakın olduğu öğrenildi. Şirket, bir skandala daha imza atıp ÇED raporunda verilmesi gereken kesilecek ağaç sayısı bilgisine de vermedi.

İkizdere ve Kaz Dağları'nı adeta cehenneme çeviren şirketin, daha önce aynı proje için 2023'te başvurduğu öğrenildi. Şirket, kendi istediği ile projeyi geri çekip küçük değişikliklerle aynı alanda çalışmak istiyor.

Türkiye Haberleri