Celal Şengör'den Bakan Tekin'e zehir zemberek mektup

Bilim insanı Prof. Dr. Celâl Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i Fransız okullarına yönelik tehditler ve gerici eğitim politikaları nedeniyle sert bir dille eleştirdi. Şengör, Tekin’in eğitim programlarını "ucube" ve "gerici" olarak nitelendirerek Fransız okullarının bu sistemle uyum sağlamayacağını vurguladı.

Bilim insanı Prof. Dr. Celâl Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik yazdığı mektupta, bakanın Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti okullarını “tehdit ettiğini” belirterek, “Fransız okullarından elini çek” çağrısında bulundu.

Şengör, Tekin’in eğitim programlarını “ucube” ve “gerici” olarak nitelendirerek, Fransız okullarının bu sistemi ciddiye almayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Celâl Şengör’ün mektubu, bu anlaşmazlığın ardından dikkatleri üzerine çekti. Şengör, Fransız okullarının çağdaş medeniyeti temsil ettiğini vurgulayarak, Tekin’in eğitim politikalarını eleştirdi ve okulları “sömürge okulları” olarak nitelendirmeyi reddetti.

FRANSIZ OKULLARI KRİZİ

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, 2 Temmuz 2024 tarihinde, iki Fransız okulunun 2024-2025 eğitim yılında Türk öğrenci kayıtlarının yapılmaması ihtimaline ilişkin bir yazı gönderdi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Fransız okullarında Türk öğrencilerin kayıtlarının yapılmamasını eleştirerek, bu okulların Lozan Anlaşması’na aykırı hareket ettiğini ifade etti. Tekin, okullardaki Türk öğrencilerin eğitim müfredatına uygun şekilde kaydedilmediğini belirtti.

Mektubun tamamı şöyle:

"Millî Eğitim Bakanı,

Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarını tehdit ederek onların da kendi yarattığın ucube, gerici programı adapte etmelerini istiyorsun. Umarım bu okullar seni ciddiye almazlar. Bir ülkede faaliyet gösteren her orta öğretim okulu elbette o ülkenin Millî Eğitim Bakanının denetiminde olmak zorundadır. Ancak bu kural Türkiye’de artık geçerliliğini yitirmiştir, çünkü sen hem ülkemizin anayasasına ham de o anayasaya dayanan kanunlarımıza aykırı, gerici eğitim programları üretip bunları okullara dayatmak istiyorsun. Charles de Gaulle ve Pierre Loti okulları tabiatıyla öncelikle anayasayı ve kanunları göz önünde bulundurmak zorundadırlar, onları zedeleyen seni ve hempanı değil. Dolayısıyla, sen anayasaya ve kanunlara aykırı işler yaptıkça, lâik bir sistemle yönetilmeye çalışılan ülkemizde lise giriş imtihanlarına din ve fen sorularını aynı ağırlıkta koydurdukça, aslında yasaklanması gereken tarikatları okullarımıza soktukça seni kimse dinlemez, çünkü bu anayasamıza aykırıdır. Sersem trollerin okullarımızı CHP programı öğretmekle itham ediyor. Bu tumturaklı yalan kimi kandırıyor sanırsın?

Charles de Gaulle ve Pierre Loti eğitim yuvalarını ‘sömürge okulları’ olmakla itham ediyorsun. Hayır! Bilhassa Pierre Loti bir Türkiye aşığı, Türk dostu büyük bir yazardı. Onun anısına saldırmak ülkemizi gayri medenî göstermez mi? Onun ve Nazi zorbalığına boyun eğmeden ülkesini Hitler’in pençelerinden kurtaran General de Gaulle’ün adını taşıyan okullar çağdaş medeniyetin gerektiği bir eğitim vermektedirler. Niçin sayısız yurttaşımızın çocuklarını o okullara sokabilmek için çalıştıklarını zannediyorsun. Niyetleri çocuklarının Atatürk ilkeleri, yani sağlıklı aklın doğrultusunda, uygar bir ortamda yetişmelerini sağlamak, senin gericileştirmek niyetinde olduğun okullardan kaçırmaktır. Ben olsam ben de öyle yapardım. Nitekim Oya ve ben de çocuğumuzu bir yabancı okuluna vermiştik. Şükür iyi bir eğitim alabildi. Sonunda dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan ETH-Zürich’e girebildi ve oradan doktorasını da aldı. Umarım bu ülkenin insanları senin ve hempalarının oturdukları koltuklardan, trollerinin de X’den uzaklaştırılmalarını sağlayacaktır. Sen ülkemizin geleceği için açık ve büyük bir tehditsin. Bunu tüm velîlerin idrak etmelerini temenni ederim."

Türkiye Haberleri