Yok artık, 3+1 daireler 18 milyona satılıyor

İPA (İstanbul Planlama Ajansı) Başkanı Buğra Gökce, Çekmeköy’de bulunan ve dönüşümü başladığı andan itibaren tartışmalara neden olan askeri arazideki son duruma ilişkin bilgi paylaştı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İPA Başkanı Buğra Gökce, süreci şöyle anlattı:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı 2018 yılında yaptığı açıklamada ‘Hiçbir zaman askeri arazileri biz rant olarak görmedik’ demişti. Çekmeköy’deki askeri arazi önce bakanlık tarafından ‘rezerv yapı alanı’ ilan edildi.

Parsellere bölünen arazinin ilk olarak 2019 yılında 200 bin metrekarelik bölümüne inşaat izni verildi. Arazi ihalesiz olarak Emlak Konut GYO’ya satıldı. 2021 yılında yeni plan hazırlandı.

860 bin metrekarelik eski askeri alanın 355 bin 881 metrekaresi konut ve ticari birimler için ayrıldı ve bu alan yine ihalesiz olarak TOKİ tarafından 937 milyon liralık bedelle Emlak Konut GYO’ya satıldı. Ağaçların kesildiği kışla arazisine ilişkin imar planlarını mahkeme 2022 yılında iptal etti.

“RANT AMACIYLA KULLANILMASI KENTİ BOĞUYOR”

Murat Kurum’un başında olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, plansız kalan askeri alan için Haziran 2022’de yeni plan yaptı. Yeniden yapılan 1/1000’lik uygulama imar planında fonksiyonlarda ve inşaat oranında önemli bir değişiklik olmadı.

Bugün İstanbullulara hizmet edebilecek çok önemli bir alan rant için betona gömüldü. 456 konutluk lüks siteden oluşan projede ‘3+1 daireler 18 milyon TL'ye satılıyor. İstanbul’un deprem gündemi varken askeri alanların sadece rant amacıyla kullanılması kenti boğuyor, depreme karşı daha dayanıklı bir konut stoğuna ulaşma çabamıza da zarar veriyor.”

Türkiye Haberleri