CarrefourSA işçileri direnişin 17. gününde: "Evlerimize tebligat gönderildi"

CarrefourSA depo işçilerinin iş bırakma eyleminin 17. gününde, depo önüne x-ray cihazları yerleştirildi. DGD-SEN, "İşçileri üst aramasıyla içeri alacağınıza, iş güvenliğini sağlayın" açıklamasında bulundu.

İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki CarrefourSA deposunda, DGR isimli taşeron firmaya bağlı çalışan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçilerin iş bırakma eylemleri sürüyor. Eylemin 17. gününde olan işçiler, taleplerini dile getirmek için eyleme devam ediyor.

İş sağlığı ve güvenliği şartlarının sağlanması ve ücret zammı talebinde bulunan işçilerin, şu ana kadar talepleri karşılanmadı. Bugün depo önünde yapılan açıklamada, eylemcilerin evlerine tebligat gönderilerek işe çağırıldığı; ancak hala iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve depo içindeki kötü kokunun devam ettiği vurguladı.

"SABANCI'NIN SELAMINI ALDIĞIMIZ GÜN İŞBAŞINA ÇAĞIRILDIK!"

İşçiler 15 gün yaptıkları eylemde, Zeytinburnu’ndaki Olivium AVM'de protesto düzenlediler. Burada, "Bize adalet yoksa CarrefourSA'ya huzur yok" sloganı attılar. AVM çıkışında polis müdahalesiyle karşılaşan işçiler, ters kelepçeyle gözaltına alındı. DGD-SEN, polisin Sabancı'nın selamını ileterek arkadaşlarının boğazına basıp biber gazı sıktığını açıklamıştı.

İşçilere tebligatlar gönderildiğini X hesabından duyuran DGD-SEN, "Sabancı'nın selamının aldığımız gün DGR taşeronu hiçbir şartı düzeltmeksizin Çarşamba işbaşı yapmak için işçileri çağırdı. İşbaşı yapmıyoruz! Günlerdir bize insanca yaşama talebini çok görenler şartlarımızı karşılaşın!" dedi.

Öte yandan, DGD-SEN Genel Başkanı Acar, 'iş sağlığı ve güvenliği' sağlansın derken depo girişlerine koydukları x-ray cihazları ve güvenliklerden bahsetmediklerini, belirterek "Aklımızla dalga geçmeyin" dedi.

"SESİMİZE SES OLUN"

Bir işçi, direnişlerinin 17. gününde yaşadıklarını şöyle özetledi:

“İçerisi meyve kokuyor; her taraf kötü bir koku yayılmış durumda. İş güvenliği hiç alınmamış; taleplerimiz hala karşılanmamış durumda. Kamuoyuna sesleniyoruz: Sesimize ses olun, yanımızda olun. Hepimiz iş güvenliği sağlanana, sorunlar düzeltene ve içerideki o kötü koku gidene kadar burada direnmeye devam edeceğiz.”

​​​​​​​

İŞÇİLER ARTIK ÜST ARAMASIYLA İÇERİ ALINIYOR

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, eylem hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Bugün Carrefour direnişimizin 17. günü. 17 gün önce, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı ve aldığımız ücretlerle geçinemediğimiz gerekçesiyle iki talep ile iş bırakmıştık. O zamandan beri depo içerisinde herhangi bir güvenlik önlemi alınmadı. İçeride, rafları sağlamlaştıracak, zeminleri onaracak ve temizleyecek herhangi bir işlem yapılmadı. Aksine, içeride daha fazla güvenlik önlemi alınmaya başlandı. İşçi sağlığı ve güvenliği dediğimizde, işçilerin burada daha fazla güvenlik ve baskı altında çalışmasını kastetmedik. Bir hafta boyunca depo idari izindeydi. Dün işçi arkadaşların evlerine noterlerden tebligatlar gönderildi ve mesajlar atıldı, depoya davet edildiler. Biz, taleplerimiz karşılanırsa iş başı yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ancak Carrefour yönetimine tekrar uyarıda bulunmak istiyoruz. İş güvenliği dediğimizde x-ray cihazlarından bahsetmedik. İçeride bir tamir yapılmazken, iş güvenliği önlemi alınmazken x-ray cihazları getirilmiş, işçilerin üstleri aranıyor ve x-ray’den geçiriliyor. İçeride tonlarca ürün kokmuş durumda. Bu koşullarda işçilerin iş başı yapması nasıl mümkün olabilir?”

​​​​​​​

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki CarrefourSA deposunda, DGR isimli taşeron firmaya bağlı çalışan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi iş yeri temsilcileri işten atıldı. İşten çıkarılan işçiler, iş bırakma eylemi gerçekleştirerek taleplerini dile getirdi. İşçiler, işten atılan tüm çalışanların geri alınmasını, iş yerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) önlemlerinin güçlendirilmesini ve CarrefourSA’nın ara zam uygulamasını talep ediyor. Eylemlerinin 15. gününde, Küçükçekmece Armoni AVM'deki CarrefourSA'da protesto düzenleyen işçiler, polis müdahalesiyle karşılaştı ve gözaltına alındı. DGD-SEN, polis müdahalesinin Sabancı Holding’in talimatıyla yapıldığını ve işçilerin boğazlarına basılarak biber gazı sıkıldığını duyurdu.

Türkiye Haberleri