Çarpık eğitim sisteminin sonuçları: 100 kontenjanın 12’si boş kaldı

ÖSYM ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Buna göre ilk yerleştirmede YÖK Başkanı üniversitelerin doluluğuyla övünürken sonuç olarak kontenjanların yüzde 11,7'si boş kalırken Öğretmenlik bölümlerindeki boşluklar dikkatlerden kaçmadı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlar eğitim sisteminin kötü oluşunu bir kez daha gösterdi. Üniversitelerde baraj olmamasına rağmen 100 bini aşkın kontenjanda açık oluştu.

119.89 KONTEJAN AÇIK KALDI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ek yerleştirme sonuçlarını duyurdu. İlk yerleştirme sonrası üniversitelerde büyük boşluklar oluştu. İlk tercihler sonucunda önlisansta 5.545, lisansta ise 29.053 boş kontenjan kalmıştı. Yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin kaydolmamasıyla toplam boş kontenjan sayısı 202.258'e ulaştı. Ek yerleştirme ile bu boş kontenjanların yaklaşık 82 bini doldu. Ancak, yine de önlisans ve lisansta toplam 119.819 kontenjan boş kaldı.

Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’a göre, boş kalan kontenjanlar lisansta 40.750, önlisansta ise 72.053 olarak belirlendi. Özellikle öğretmenlik bölümlerinde dikkat çekici boşluklar ortaya çıktı. Fen bilgisi ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde Manisa Celal Bayar, Çanakkale Onsekiz Mart ve Sütçü İmam üniversitelerinde 40'tan fazla boş kontenjan bulunmasına rağmen tercih edilmedi. Artvin Çoruh Üniversitesi’nin ilköğretim matematik bölümü için ise hiç başvuru yapılmadı.

TIP FAKÜLTELERİNDE BOŞ KONTENJANLAR

Tıp fakülteleri de boşluklarla karşı karşıya kaldı. Sivas Cumhuriyet, İstanbul Medeniyet, Ege ve Bandırma Onyedi Eylül üniversiteleri gibi kamu üniversiteleri, ek yerleştirmede tercih edilmedi. Öne çıkan bazı tıp fakültelerindeki boş kontenjanlar şöyle:

İstinye Üniversitesi %50 burslu: 38
Okan Üniversitesi %50 burslu: 45
Yakın Doğu Üniversitesi %50 burslu: 51
Diş hekimliği programlarında da benzer bir durum yaşandı; Karabük, Trakya ve Ankara Yıldırım Beyazıt üniversiteleri hiç tercih edilmedi.

MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNDEKİ DURUM

Mühendislik alanında da birçok bölüm boş kaldı. Boş kalan bazı mühendislik bölümleri ve kontenjanları şu şekilde sıralandı:

Ardahan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği: 28
Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 31
Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 35
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi: 30
Beykent Üniversitesi Yazılım Mühendisliği %50 burslu: 88

KAYITLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR

Adaylar, ek yerleştirme sonuçlarına ÖSYM'nin resmi web sitesinden (https://sonuc.osym.gov.tr) erişebilecek. Kayıt işlemleri 25-30 Eylül tarihlerinde yapılacak, elektronik kayıt işlemleri ise 25-27 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Türkiye Haberleri