Türkiye'de son dönemde dikkat çeken bir sağlık önerisi, Prof. Dr. Canan Karatay'ın ekmek yerine ceviz tüketilmesi önerisi oldu.
Bu öneri, yapılan bir araştırma ile desteklendi. Türkiye genelinde yaygın olarak üretilen cevizin, içeriğindeki besin maddeleri ile insan sağlığına olumlu etkilerde bulunduğu ortaya çıktı.
Ceviz, içerdiği yaklaşık 90 farklı besin maddesi ile dikkat çekiyor. Düzenli olarak tüketildiğinde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, cilde parlaklık verdiği ve kırışıklık oluşumunu engellediği belirtiliyor.
Ayrıca, melatonin seviyesini artırarak uyku düzenine katkı sağlıyor ve içeriğindeki antioksidan etkisi ile yaşlanma, kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösteriyor.
Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor gibi mineraller ve bir dizi vitamin içeren ceviz, iyi yağlar, folik asit, demir ve potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Ayrıca, glütensiz bir diyet için uygun olması, vejetaryenlar ile veganlara besin ve vitamin desteği sunmasıyla da dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalarda, cevizin düzenli tüketenlerde kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin oksidatif hasarını önlediği tespit edilmiştir.
Cevizin beyne direkt etki ederek unutkanlığı önleyebileceğini gösteren araştırmalar da ön plana çıkıyor. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve polifenoller içeren ceviz, beyin sağlığına birçok fayda sağlamaktadır.
Uzmanlar, günlük olarak bir avuç ceviz tüketmenin beyin sağlığı için oldukça faydalı olduğunu ifade ederken, aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Ceviz tüketimi sadece beyin sağlığına değil, aynı zamanda kalp sağlığına da olumlu etkiler sağlayarak kolesterol seviyesini düşürüp kan basıncını düzenleyebilir.