Çanakkale Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan 5.500 yıllık Truva Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, "Son Truvalılar" olarak değerlendirilen dört insan iskeleti bulundu.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Truva'da kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve İÇDAŞ AŞ'nin desteğiyle sürdürülüyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yılki kazılarda Homeros'un Truva'sı ile ilişkilendirilen saray yapısı ve sur duvarı arasında, ayrıca agora alanında çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
Aslan, Truva'da Helenistik ve Roma dönemleri sonrası, Doğu Roma yani Bizans döneminde yerleşim olduğuna dair bulgulara ulaşıldığını ifade etti.
Agora alanındaki mezarlıkta bulunan iskeletlerin "Son Truvalılar" olarak adlandırılabileceğini belirten Aslan, iskeletlerin korunmuşluğuna bağlı olarak yüzlendirme çalışmaları yapmayı planladıklarını söyledi.
Kazılarda bulunan iskeletler, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Esin Akgül Kalkan ve ekibi tarafından inceleniyor.
Kalkan, bu iskeletler üzerinde kişinin hastalığı, ölüm nedeni, cinsiyeti ve yaşı gibi temel sorulara yanıt aradıklarını, ancak bulguların toprağın özelliklerinden etkilenebileceğini belirtti.
"Bu tabii bizim aklımıza çeşitli sorular getiriyor. 'Acaba aynı anda mı öldüler, acaba aralarında bir akrabalık bağı var mıydı ya da bu kişiler birbirinden bağımsız kişiler miydi, acaba çocuk daha önce mi öldü bu mezara eklendi mi?' gibi soruları doğal olarak kendimize soruyoruz. Tabii bu alanda birkaç iskelet daha mevcut. Bu kişilerin aynı anda ya da benzer tarihlerde ölüp ölmediği ve yine birbirleri arasında bir akrabalık var mı gibi sorular bizim aklımıza gelen ilk sorular oluyor. Bizler de bu sorulara yaptığımız bilimsel çalışmalar ile yanıt arıyoruz."