Çanakkale'nin Tevfikiye köyünde bulunan ve yaklaşık 5.500 yıllık geçmişe sahip Truva (Troya) Antik Kenti'ndeki kazılarda, 3.500 yıllık ok ucu, aşık kemiği ve "bız" adı verilen deri delme aleti bulundu.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Truva'da kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve İÇDAŞ AŞ'nin desteğiyle 12 ay boyunca sürdürülüyor.
Kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yıl Son Tunç Çağı'na ait kale yapıları üzerinde çalıştıklarını belirterek, kazı alanında savunma duvarları ve saray yapılarının kronolojik ilişkilerini daha iyi anlamayı hedeflediklerini söyledi.
Aslan, "1930'lardaki Carl Blegen dönemi kazılarında açığa çıkarılmış '6 M Sarayı' olarak tanımlanan en büyük saray yapılarından birinin önünü kazıyoruz." dedi.
Çalışmalar sırasında 6 M Sarayı'nın önünde ve Truva 6 kale duvarı arasında buluntular elde ettiklerini ifade eden Aslan, ok ucu ve aşık kemiği gibi önemli eserlerin laboratuvarda incelendiğini kaydetti.
Aslan, aşık kemiğinin Neolitik dönemden bu yana oyun aracı olarak kullanıldığını, Truva'daki bu örneğin ise 3.500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.
Bu tür buluntuların, özellikle yönetici sınıfına ait alanlarda bulunduğunu vurguladı.
AŞIK KEMİĞİ AŞIK OYUNU NEDİR?
Keçi, koç, koyun gibi çeşitliliğe sahip küçük baş hayvanların arka ayakları bileklerinden çıkarılmasının ardından dörtgen şeklinde, dört farklı yüze sahip olan kemiğe aşık denilmektedir. Bu kemiklerle oynanan oyuna da "aşık oyunu" adı verilmiştir.