Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi ( TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin verdiği karar hakkında olağanüstü bir toplantı düzenleyecek.
Bugün saat 14.00’te başlayacak toplantının öncesinde açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Anayasa Mahkemesi’nin kararını eleştirdi.
Güler, AYM’nin Atalay hakkında verdiği kararı hedef alarak, “AYM, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir" dedi.
"TOPLANTIDA YETERİ SAYI SAĞLANIRSA GİRECEĞİZ"
Anayasa Mahkemesi’nin kararının, geçmişte verilen benzer kararlarla hiçbir benzerliği bulunmadığını beliren AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, şunları kaydetti:
"Ortada bir karar yok. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. Bu karar Anayasa Mahkemesi'nin buna benzer verilen kararları maalesef kendi içtihatından kopmuştur. Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. AYM kendi içtihatını yok saymıştır, anayasanın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir."
Güler, TBMM’deki olağanüstü toplantıya ilişkin olarak, “Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir. Biz olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz bu açıklamalarımızı söyleyeceğiz" dedi.
AYM'NİN CAN ATALAY KARARI
Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının, TBMM Genel Kurulu’nda okunarak uygulanmasının ardından verdiği kararı Resmi Gazete’de yayımlamıştı. Kararda, Yargıtay’ın yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlemin fiili bir durum oluşturduğu belirtilmişti. Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi’nce karar verilmesinin mümkün olmadığı ifade edilmişti.
Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin “yok hükmünde” olduğuna ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebine ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
AYM'nin bu kararı ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi), Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ile Emek Partisi (EMEP) Meclis’in olağanüstü toplanmasını istemişti.